Foto: Reuters/Scanpix

Šonakt pēc Latvijas laika Austrālijā ar pirmajām divām brīvo treniņbraucienu sesijām sāksies jaunā Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta sezona, kuru ievadīs Austrālijas "Grand Prix" sacīkstes.

Pirmās divas treniņbraucienu sesijas notiks šonakt pēc Latvijas laika, piektdienas naktī gaidāma trešā treniņbraucienu sesija, sestdien agri no rīta notiks kvalifikācijas sacensības, bet pašām sacīkstēm starts plānots svētdien plkst.8 no rīta pēc Latvijas laika.

Šīs sezonas galvenā intriga būs jautājumā, vai pēdējo divu gadu pasaules čempions vācietis Sebastjans Fetels no "Red Bull" komandas spēs izcīnīt trešo pasaules čempiona titulu pēc kārtas. Iepriekš ar šādu sasniegumu ir izcēlušies Huans Manuels Fanhio un Mihaels Šūmahers.

"Esmu šeit, lai uzvarētu sacensībās un būtu labākais, cik vien bieži tas ir iespējams. Pats svarīgākais man ir uzvara kopvērtējumā, taču tas, vai es to paveicu trešo gadu pēc kārtas vai nē, nav būtiskākais. Tas būtu patīkami, taču šīs sezonas patieso spēku samēru redzēsim pēc pirmajām pāris sacīkstēm," iztecies Fetels.

24 gadus vecais Fetels pagājušajā sezonā pārliecinoši dominēja F-1 sacensībās, kļūstot par jaunāko pilotu, kurš divus gadus pēc kārtas uzvarējis pasaules čempionātā. Tāpat Fetels pagājušajā gadā uzvarēja 15 no 19 kvalifikācijas sacensībām, labojot 1992.gadā Naidžela Mansela sasniegto rekordu.

Par Fetela lielākajiem konkurentiem uz čempiona titulu tiek uzskatīti viņa komandas biedrs austrālietis Marks Vēbers, brits Džensons Batons no "McLaren-Mercedes" vienības, kurš par pasaules čempionu kļuva 2009.gadā, viņa komandas biedrs un tautietis Lūiss Hamiltons, kurš nepārspēts palika 2008.gada sezonā, divkārtējais pasaules čempions spānis Fernando Alonso no "Ferrari" vienības, lai arī pats pilots ar bažām izteicies par viņa formulas spēju konkurēt ar "Red Bull" braucamajiem, kā arī "Mercedes GP" komandu pārstāvošais vācietis Niko Rosbergs.

Tāpat šosezon lielu ažiotāžu izraisījusi 2007.gada pasaules čempiona soma Kimi Raikonena atgriešanās F-1, kur viņš pārstāvēs "Lotus" komandu.

"Lotus" komanda jaunu piloti sāka meklēt pēc tam, kad uzzināja, ka sezonas sākumā sacensībās vēl nebūs spējīgs atgriezties poļu pilots Roberts Kubica.

Pēc aiziešanas no F-1 2009.gadā Raikonens sāka startēt pasaules autorallija čempionātā (WRC), kur soms pārstāvēja "Citroen" junioru komandu.

Tāpat ardievas F-1 pilota karjerai teicis brazīlietis Rubenss Barikello, kurš pēdējos divus gadus pārstāvēja "Williams" komandu. Pagājušajā sezonā brazīliešu veterāns prata tikt tikai pie četriem kopvērtējuma punktiem, ieņemot necilo 17.vietu, tāpēc "Williams" komandas vadība nolēma nomainīt Barikello ar viņa tautieti Brunu Sennu.

Tā vietā Barikello parakstījis līgumu ar "IndyCar" čempionāta komandu "KV Racing Technology".

Šosezon F-1 kalendārā paredzētas 20 sacīkstes, no kurām pēdējās novembrī notiks Brazīlijā. Šosezon aizvadāmo sacīkšu skaits ir par vienām lielāks nekā pagājušajā sezonā.

Šīs sezonas kalendārā iekļautas arī ASV "Grand Prix" sacīkstes, kuru aizvadīšana aizkavēto trases būvniecības darbu dēļ ilgstoši tika apdraudēta.

Gaidāmās sezonas komandas un piloti:

"Red Bull" - Sebastjans Fetels, Marks Vēbers;

"McLaren-Mercedes" - Lūiss Hamiltons, Džensons Batons;

"Ferrari" - Fernando Alonso, Felipe Masa;

"Mercedes GP" - Mihaels Šūmahers, Niko Rosbergs;

"Lotus" - Kimi Raikonens, Romēns Grožāns;

"Williams" - Brunu Senna, Pastors Maldonado;

"Force India" - Niko Hulkenbergs, Pols de Resta;

"Sauber" - Kamui Kobajaši, Serhio Peress;

"Toro Rosso" - Daniels Rikjardo, francūzis Žans-Ēriks Verns;

"Caterham" - Vitālijs Petrovs, Heiki Kovalainens;

"Hispania Racing Team" (HRT) - Narains Kartikejans, Pedro de la Rosa;

"Marussia" - Timo Gloks, Šarls Piks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!