Foto: Privātais arhīvs
Latvijas vadošais rallijkrosa pilots Jānis Baumanis svētdien pirmo reizi šosezon sasniedza finālu pasaules rallijkrosa čempionāta ("World RX") posmā, Kanādā, Truārivjēras trasē icīot sesto vietu un iegūstot "Supercharge" balvu, ko pasniedz ātrākās starta reakcijas uzrādītājam.

Prestižākajā "SuperCar" klasē "Team STARD" latviešu pilots finālā sešu sportistu konkurencē ierindojās sestajā vietā. Uzvaru izcīnīja pašreizējais pasaules čempions, zviedrs Johans Kristofersons, otrais palika viņa tautietis Timijs Hansens, bet trešo pozīciju ieņēma titulētais francūzis Sebastjans Lēbs. Ceturto vietu ieņēma vēl viens zviedrs Matīass Ēkstrems, bet piektais palika norvēģis Peters Solbergs.

Baumanis šajā posmā nopelnīja 13 punktus, kas bija visvairāk viena posma ietvaros šajā sezonā, un kas kopvērtējumā ļāva nostiprināties devītajā vietā. Posma finālā iepriekšējos sešos pasaules čempionāta etapos viņš nebija iekļuvis ne reizi.

"Šodien neizdevās uzrādīt pašu labāko sniegumu kvalifikācijās, it sevišķi pēdējā braucienā. Neraugoties uz to, temps bija labs un biju apmierināts, ka kvalifikāciju noslēdzām desmitajā vietā. Pusfinālā nekad neko nevar zināt. Ar tādu mērķi arī gāju. Pēc laba starta pirmais pagrieziens bija mierīgs, bet trešajā pagriezienā Kevins Hansens pieļāva kļūdu un ieleca man sānos. Turpināju cīņu, un izdevās ļoti veiksmīgs un precīzs džokera aplis. Pēc tam izdevās uz konkurentu kļūdu rēķina pakāpties līdz otrajai vietai. Pirms priekšpēdējā pagrieziena, ļoti šaurā vietā Sebastiens Lēbs pieļāva kļūdu un aizšķērsoja man ceļu. Pēc sadursmes ar viņu trases atlikušajā daļā izkaroju otro vietu un finiša līniju šķērsoju pirms viņa. Tas ļāva finālā startēt no otrās rindas,"stāsta Jānis. "To, ka veicu labāko startu nemaz nezināju līdz pat pēdējam brīdim, kad mani aizveda līdz goda pjedestālam. Liels prieks par komandas darbu un mašīnu, kas tika sagatavota, lai cīnītos pusfinālā un finālā. Šoreiz pietrūka pieredze, tādēļ strādāsim pie tā, lai turpmāk finālos varētu uzrādīt vēl labākus rezultātus. Pēc pusfināla mašīna bija pārkarsusi un mums nebija iespējas to pienācīgi atdzesēt. Beidzot esam uz pjedestāla un izcīnīta 'Monster Energy Supercharge' balva. Būtu gan vēlējušies iegūt pirmo, otro vai trešo vietu, tomēr ar pussoli esam uz pjedestāla."

Trīs sekmīgas kvalifikācijas kārtas Jānim ļāva pēdējā braucienā izvairīties no liekiem riskiem. Baumanim izdevās lielisks starts un savā braucienā pirmajā aplī izdevās iekārtoties trešajā pozīcijā, tomēr aizkavēšanās aiz priekšā braucošā Žeroma Grosē-Žanīna lika Baumanim samierināties ar divpadsmito vietu.

Kopējā ieskaitē kvalifikācija tika pārliecinoši noslēgta desmitajā vietā, kas ļāva kvalificēties pusfināla braucienam trešajā starta rindā. Startā Baumanim izdevās apsteigt Kevinu Hansenu un Robinu Larsonu un ieņemt ceturto pozīciju, kurā Jānis turējās ilgāku laiku līdz priekšā braucošo Andreasu Bakerudu piemeklēja balstiekārtas defekts. Ar to vien Baumanis neapstājās. Sebastiens Lēbs pēdējā aplī nepārredzamā pagriezienā piedzīvoja avāriju, aizšķērsojot trasi, bet tieši aiz viņa brauca Baumanis. Jānim, par laimi, izdevās izvairīties no sadursmes, un pēdējos metros Baumanis izrāva otro vietu, atstājot Lēbu trešajā pozīcijā.

Pēc sezonas septiņiem posmiem kopvērtējumā pirmajā vietā ar 195 punktiem ir Kristofersons, kuram ar 140 punktiem seko Lēbs. Trešais ar tikpat punktiem ir Hansens, bet ceturto vietu ar 139 punktiem ieņem norvēģis Andreass Bakerūds. Baumanis ar 64 punktiem ir devītajā vietā.

Sezonas pirmajos trijos posmos Baumanis ikreiz sasniedza pusfinālu, taču jūnija sākumā slavenajā Silverstounā viņš pirmo reizi sacensības noslēdza jau pēc kvalifikācijas, taču pēc tam Norvēģijā un Zviedrijā atkal ierindojās starp 12 labākajiem.

Kopumā šīs sezonas kalendārā pasaules čempionātā būs 12 etapi, Latvijā septembra vidū notiekot devītajam posmam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!