Foto: Raimonds Volonts
Lai arī pašam aiz muguras ir iespaidīga rallija karjera pasaules čempionātā (WRC), ar uzvarām un avārijām, somu pilots Harijs Rovanpera katrreiz nervozē, kad rallija mašīnā sēžas viņa dēls, 16 gadus vecais Kalle, kurš piedalās Latvijas čempionātā (LRČ).

Kalle Rovanpera jau otro sezonu piedalās Latvijas rallija čempionātā, jo mēs esam vienīgā valsts Eiropā, kas atļāvusi auto sacensībās piedalīties junioriem no 15 gadu vecuma, un to labprāt izmanto apkārtējo valstu jaunie talanti. Pērn Kalle triumfēja priekšpiedziņas klasē, bet šīs nedēļas beigās var kļūt par visu laiku jaunāko Latvijas čempionu ar pilnpiedziņas auto.

"Pat ne nedaudz! Pamatīgi!" uz jautājumu, vai kaut nedaudz baidās par Kalli sacensību laikā, atbild Harijs Rovanpera. "Pagājušais gads un šā gada sākums man bija pārdzīvojumu pilns. Visu laiku ļoti nervozēju, tikai pēdējos divus trīs rallijus ir vieglāk. Tagad zinu, kā jutās mana ģimene, kad es startēju WRC!"

Kalle Rovanpera, braucot ar R5 klases "Škoda Fabia" automašīnu, šosezon ir uzvarējis četros Latvijas rallija čempionāta (LRČ) posmos - Gulbenē, Talsos un "apmaiņas" sacensībās Igaunijā un Lietuvā, kā arī "Rally Liepāja" pirmajā dienā. Vai Rovanpera seniors gaidīja, ka dēls ar pilnpiedziņas auto būs tik ātrs? "Jā," pēc ilgas pārdomu pauzes godīgi atbild Harijs Rovanpera. "Varbūt negaidīju, ka viņš brauks tik ātri, bet bez lieka riska. Tagad es zinu, ka viņš nepieļauj rupjas kļūdas. Protams, arī viņš kļūdās, kā visi - tas ir normāli. Es esmu pārsteigts par Kalles ātrumu, taču tam vairs nepievēršu tik lielu uzmanību. Galvenais ir pieredzes iegūšana. Lietuvā bija laba cīņa ar Pontusu Tīdemanu, Liepājā - ar Ralfu Sirmaci."

Kādas valsts rallija čempiona tituls tomēr ir ļoti kārdinošs mērķis, lai par to mestos cīņā ar pilnu azartu, īpaši pusaudzis. Kallem pat nav jāuzvar rallijā "Latvija", bet jāiegūst tikai noteikts punktu skaits, lai sezonas apbalvošanā kāptu uz augstākā pjedestāla pakāpiena. Kāds būs jaunā pilota piegājiens - ar pilnu gāzi vai skaitot punktus? "Es Kallem jautāju tieši to pašu, kad braucām šurp," saka viņa tēvs. "Kalle uzskata, ka situācija ir viņam labvēlīga. Protams, viņš brauks ātri, jo tas ir veids, kā koncentrēties, bet, ja kāds būs ātrāks par Kalli, tad gan būs jāizvēlas drošāks ātrums, nav ko trakot. Bet par titulu Kalle pārāk daudz nedomā. Protams, viņam patīk uzvarēt un kļūt par čempionu, tas ir normāli, bet es saku - tev taču vēl visa dzīve priekšā. Uz ko puika man liek apklust - ei, tēt, tu taču zini, kā tas ir!"

Rovanperu ģimeni arī nākamgad varēsim redzēt Latvijas sacensībās - tā kā Kalle vēl nebūs sasniedzis vecumu, kad var startēt dzimtajā Somijā un citās valstīs, viņš galveno uzmanību veltīs mūsu rallijiem. "Mēs nākamsezon vēl paliksim Latvijā, bet mēģināsim piedalīties arī sacensībās ārpusē, kur vien iespējams," saka Harijs Rovanpera. "Gribam sākt iegūt asfalta pieredzi, kas ir ļoti svarīga, jo granti viņš pārzina, arī ziema ir ok."

Kā ziņojām, LRČ pēdējais posms, rallijs "Latvija", risināsies šajā nedēļas nogalē, 22. un 23. oktobrī. Pirmajā sacensību dienā būs asfalta ātrumposmi Ķemeros, CSDD Biķernieku trasē un Ropažos, "333" sacensību trasē, bet otrajā sacensību dienā sportisti pārcelsies uz grants ceļiem Tukuma pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!