Foto: Reuters/Scanpix
Pēc šāgada Dakaras rallija piektā ātrumposma daudzi sacensību dalībnieki bija tā pārguruši, ka tikko varēja nokāpt no motocikliem vai izkāpt no automašīnām, un atzina, ka trase šoreiz bijusi ļoti smaga.

Dalībnieki finišā ziņoja par ļoti lielu karstumu, trasē stāvošiem un pat degošiem motocikliem. Rallija organizatori bija saīsinājuši ātrumposma garumu, trasi sadalot divos posmos ar pārbraucienu pa vidu, un tas, pēc dalībnieku domām, palīdzēja izvairīties no vēl lielākām problēmām.

"Šis varētu būt smagākais ātrumposms, kopš rallijs notiek Dianvidamerikā," atzina francūzis Stefans Peteransels. "Trasē bija daudz kamieļzāles un arī navigēšana nebija viegla, jo mēs nevarējām atrast starpfiniša punktu, taču mums izdevās veiksmīgi finišēt."

Navigācijas problēmas piemeklēja ne tikai vienpadsmitkārtējo Dakaras rallija uzvarētāju Peteranselu, bet arī citus ne mazāk pieredzējušus braucējus - tābrīža kopvērtējuma līderis Karloss Sainss ("SMG") ne tikai nevarēja atrast starpfinišu, bet arī dabūja cīnīties ar automašīnas elektrikas problēmām, kas gan tika veiksmīgi atrisinātas, lai gan vienu brīdi ekipāža bija tuvu tam, lai informētu komandu par izstāšanos.

Piektajā ātrumposmā automašīnu ieskaitē uzvarēja Nani Roma ("MINI"), kurš kļuva par piekto kopvērtējuma līderi šajā rallijā. Otrajā vietā izvirzījies argentīnietis Orlando Terranova ("MINI), kurš atpaliek no Romas 31 minūti, trešais jau ir Peteransels ("MINI"). Iepriekšējais kopvērtējuma līderis Karloss Sainss pēc problēmām piektajā posmā saņēmis stundas sodu un noslīdējis uz astoto vietu. No līdera viņš atpaliek bez vienas minūtes divas stundas.

Arī motociklu ieskaitē šī bija Katalonijas diena - ātrumposmā uzvarēja un kopvērtējuma līderpozīcijā izvirzījās Romas tautietis Marks Koma ("KTM"), kurš beidzot no pirmās pozīcijas izstūma Huanu Barredu, kurš tajā atradās kopš sacensību sākuma.

"Bija šausmīgi karsti," pēc finiša atzina Koma. "Arī navigācija bija sarežģīta, jo lietus, kas lija pagājušonedēļ, bija mainījis ainavu. Kamēr tiku līdz finišam, 10 kilometrus maldījos pa izžuvušas upes gultni. Kad brauc visiem pa priekšu, bez pēdām, kam sekot, tā ir kā rulete - vari momentā ļoti daudz zaudēt."

Smagu automašīnu ieskaitē dubultuzvara KAMAZ komandai, taču kopvērtējumā pirmais joprojām ir Žerārs de Rojs ("IVECO").

"Bija patiešām ļoti karsts," atzina arī de Rojs. "Ļoti smaga diena. Brīnīšos ja finišēs vairāk par pusi dalībnieku. Zaudējām uzvarētājam 12 minūtes, un es esmu laimīgs, ka tik maz!"

Nefinišējušo dalībnieku vidū ir arī lietuvietis Benedikts Vanags ("OSCar"). Kopumā līdz finišam vieglo automašīnu klasē nokļuva 67 ekipāžas (startēja 99), 84 motocikli (startēja 118) un 43 smagās automašīnas (startēja 60).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!