Foto: AP/Scanpix

Šāgada Dakaras rallijs ir sācies ar portugāļa Karlosa Susas ("Haval H8") uzvaru pirmajā ātrumposmā, lai gan neiztika bez drāmas - uzvarētājs savā mašīnā gandrīz izvārījies.

Pēc svinīgās atklāšanas ceremonijas Buenosairesā rallija dalībnieki devās uz Rosario, kur startēja pirmais šāgada Dakaras rallija ātrumposms, 180 kilometrus garais "Rosario - San Luis".

Automobiļu konkurencē uzvarēja Karloss Susa, kurš par 11 sekundēm apsteidza mājinieku, argentīnieti Orlando Terranovu ("All4 Racing MINI"). Trešais finišēja pieredzējušais rallists un rallijreidu pilots, katarietis Nasers Al-Atija ("All4 Raring MINI").

"Ātrumposmu izbraucām labi, lai gan tas bija ļoti smags," pēc finiša atzinās Susa. "Mūsu automašīnai nav gaisa kondicionētāja, turklāt 50 kilometrus pēc starta salūza turbīnas gaisa izplūde, un viss karstais gaiss no dzinēja nāca salonā. Šķiet, ka tur bija vairāk kā 70 grādus karsts un mums ar stūrmani bija pat smagi elpot. Tieši tāpēc es braucu tik ātri, lai pēc iespējas ātrāk tiktu ārā no šīs elles, bet neticēju, ka mums tas izdosies."

Piekto vietu ieņēma spāņu veterāns, bijušais pasaules rallija čempions Karloss Sainss ("SMG"). Iepriekšējo gadu uzvarētājs Stefans Peteransels ("MINI") pirmajā ātrumposmā finišēja sestais, no uzvarētāja atpeliekot četras minūtes un 21 sekundi.

Kā ziņojām, arī šogad Dakaras rallijā piedalās Latvijas konstruktoru būvētie "OSCar" automobiļi - vienu pilotē krievs Antons Grigorovs, bet stūrmanis ir Māris Saukāns, kurš pats ir savulaik braucis Dakarā. Otrs "OSCar" ir lietuvieša Benedikta Vanaga rokās. Pirmajā ātrumposmā labāk veicās Grigirovam, kurš ieņēma 56. vietu. Vanags finišēja 89. pozīcijā.

Motociklu konkurencē pirmajā posmā dominēja spāņi - uzvarēja Hoans Barreda Borts ("Honda"), otrais - Marks Koma ("KTM"). Trešais - francūzis Sirils Desprē ("Yamaha"). No Igaunijas komandas labākais bija Tomass Trīsa ("Honda"), kurš ierindojās 57.vietā.

Smago automobiļu ieskaitē turpinās KAMAZ dominance, gan vairs ne tik izteikta, - labāko trijniekā iekļuvušas arī citas komandas. Uzvara Airata Mardejeva pilotētajam KAMAZ, otrajā vietā čehs Aless Loprē ("Tatra"), trešais - holandietis Marsels van Vlīts ("MAN").

Otrais šāgada Dakaras rallija ātrumposms pirmdien jau būs "pieklājīgā" garumā - 433 km. Pārbrauciens no bivoka līdz startam - 304 km, pēc finiša līdz servisa parkam - 62 km.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!