Foto: AP/Scanpix
Spānis Nani Roma no "Mini" komandas sestdien kļuva par prestižā "Dakaras" rallijreida uzvarētāju vieglo automobiļu klasē, panākumu nodrošinot vien pēdējā posmā.

Roma šo titulu pievienojis 2004.gadā izcīnītajai pirmajai vietai motociklu klasē. Viņš kļuvis par trešo braucēju rallijreida vēsturē, kurš uzvarējis abās šajās klasēs.

Sacensību 13.posmā pie panākuma tika DĀR braucējs Žinels de Viljērs ("Toyota"), bet Roma finišēja ceturtajā vietā sešas minūtes priekšā savam komandas biedram Stefanam Peterhanselam, kurš pirms noslēdzošā posma bija kopvērtējuma līderis.

Kā ziņots, lai arī "Mini" komanda iepriekš bija aizliegusi Francijas autosporta leģendai Peterhanselam cīnīties par uzvaru "Dakaras" rallijreidā, viņš piektdien ignorēja komandas pavēles un uzvarēja sacensību priekšpēdējā posmā, kļūstot par jauno vieglo automobiļu klases kopvērtējuma līderi. "Mini" vienību pārstāvošais Peterhansels pēdējo posmu laikā bija uzrādīja lieliskus rezultātus, kas viņam ļāva praktiski likvidēt Romas pārsvaru. To ievēroja arī "Mini", kas lika Francijas sportistam necīnīties par panākumu, lai pēc sacensībām kopvērtējumā pirmās trīs vietas aizņemtu tieši šīs kompānijas braucēji, jo trešajā pozīcijā kopējā ieskaitē tobrīd atradās vēl viens šī zīmola pārstāvis Nasers al Atija no Kataras.

Seškārtējais "Dakaras" rallija uzvarētājs motociklu klasē un pieckārtējais čempions automobiļiem Peterhansels piektdien komandas pavēles ignorēja un triumfēja 12.posmā, tomēr sestdien šķietami apzināti viņš palaida sev pa priekšu Romu.

Kopvērtējumā Roma apsteidza Peterhanselu par piecām minūtēm un 38 sekundēm, bet trešais nedaudz iepakaļus palika al Atija.

Savukārt vienīgais Latvijas pārstāvis Māris Saukāns, kurš ir krievu braucēja Antona Grigorova stūrmanis, noslēdzošajā posmā ieņēma 36.vietu. Arī kopvērtējumā ar "OSCar" braucošā ekipāža saglabāja 36.vietu, uzvarētājam zaudējot gandrīz 29 stundas.

Tikmēr motociklu klasē ceturto titulu karjerā ieguva spānis Marks Koma (KTM), kurš par gandrīz divām stundām apsteidza savu tautieti un komandas biedru Hordi Viladomu.

Smago automobiļu klasē par čempionu kļuva krievs Andrejs Karginovs ("Kamaz"), bet kvadraciklu konkurencē triumfēja čīlietis Ignasio Kasale ("Yamaha").

Šīgada "Dakaras" rallijreidā sportisti 13 posmu garumā sacentās no Argentīnas pilsētas Rosario līdz Valparaiso pilsētai Čīlē.

"Dakaras" rallijreids, kurā pērn nestartēja neviens Latvijas pārstāvis, sesto reizi pēc kārtas norisinājās Dienvidamerikā. Rallijreids no 1979. līdz 2007.gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā, savukārt 2008.gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!