Foto: Vladas Ščiavinskas ("Lietuvos Rytas")
Jau šajā svētdienā, 1.jūnijā, plkst. 11:00 netālu no Emburgas, karjeru "Akmenscūciņas" un "DSG karjeri" apkārtnē tiks dots starts Latvijas čempionātam "AutoEuro 3H Cross Country" un izturības sacensībām "AutoEuro 6H Cross Country".

Sacensības organizē Biedrība "Tempo 24H" sadarbībā ar Latvijas Automobiļu federāciju un Latvijas Motosporta federāciju.

Cīņa solās būt interesanta, jo galvenajiem konkurentiem vieglo automašīnu klasē – ekipāžām Edijs Zimza/ Tālis Siktars/ Ģirts Elstiņš ("IKSI Auto") un Andris Upenieks/ Ivars Pētersons/ Dace Upeniece ("IDEA") – nopietns pretinieks būs autokrosists Arnis Odiņš, kurš, acīmredzami, nevēlas samierināties ar iepriekšējā posmā izcīnīto trešās vietu un nu ir uzbūvējis sev spēcīgu automašīnu speciāli trīs un sešu stundu sacensībām. "Ceļojošā Kausa" ieguvējs un iepriekšējā posma uzvarētājs Edijs Zimza atzīmē, ka spēcīgs pretinieks ir arī baldonietis Grunte un nedrīkst aizmirst arī par Iecavas domes priekšsēdētāja Jāņa Pelša ekipāžu, kas šķietami mierīgi braucot trasē, tomēr gandrīz vienmēr prot kāpt uz goda pjedestāla. Šobrīd grūti arī prognozēt, ko trasē spēs parādīt igauņi un Māra Rodes ekipāžas, kuriem tā būs pirmā pārbaude šāda veida sacensībā.

Apvidus automašīnu klasē uz starta atkal redzēsim iepriekšējā posma uzvarētāju Andri Feldmani, kuram pirmajā posmā tikai 3 apļus pirms finiša izdevās apsteigt iepriekšējo gadu uzvarētājus ventspilnieku ekipāžu "Skoks & Piķis". Šoreiz sacensībās redzēsim arī Igoru Skoku un, zinot ka cīņa starp šīm ekipāžām vienmēr ir ļoti interesanta, varam prognozēt ka spriedze nerims līdz pat finišam. Arī Vladislavs Bergmanis var ienest korekcijas, jo pirmajā posmā viņš prasmīgi turējās līdzi un neļāva konkurentiem atslābt ne mirkli. Uz starta atkal redzēsim kaimiņvalsts pārstāvjus - lietuviešu ekipāžu ar Algirdas Kazlauskas priekšgalā. Viņi gatavojas pierādīt, ka ir vērā ņemami konkurenti un šai cīņai ir gatavojušies ļoti nopietni – iepriekšējais automobilis ir pilnībā pārbūvēts un braukšanas pieredze bagātināta startējot Talsu rallijā. Arī Toms Brants steidz pabeigt sava auto "OSCar" savešanu pilnīgā kārtībā, lai startējot atsevišķā, iepriekšējā posma uzvarētājam "3H Cross Country" Andrim Feldmanim varētu parādīt, kurš īstenībā ir ātrākais braucējs.

Atgādinām, ka šogad sacensībām piešķirts Latvijas čempionāta statuss, kas norisinās trīs stundu garā braucienā. Papildus sportisti cīnās par "Emburgas zemnieku 6H Ceļojošo Kausu" apvidus automašīnu klasē, kuru divas reizes jau izcīnījusi ventspilnieku ekipāža Igors Skoks, Rūdolfs Skoks, Arvis Piķis/ Agris Piķis ("Skoks & Piķis") un "Iecavas novada domes 6H Ceļojošo Kausu" vieglo automašīnu klasē, kuru atkārtoti 2013. gadā ieguva Edijs Zimza startējot kopā ar Arni Odiņu, Lauris Unāmu un Tālis Siktaru ("IKSI").

Motobraucējiem sacensības notiks ierastā četru stundu komandu kross sacīkstes veidā. Arī motociklisti un kvadriciklisti gada garumā četru posmu kopvērtējumā cīnās par "4H Ceļojošajiem Kausiem". Kvadru ieskaitē pirmajā posmā vienādus punktus ieguva sīvākie konkurenti,- pagājušajā gadā uzvarētāji "Motosports RT, Saldus" - Edgars Liepiņš, Raimonds Zalkovskis, Gatis Irbe un 2012.gada uzvarētāji "S.D.K."- Ralfs Kaliksons un Artūrs Vēveris, kuri uz šo posmu komandai piesaistījuši ātro braucēju Andri Ciršu. Solo motobraucēju klasē "Ozolnieku novada domes 4H Ceļojošajam Kausam" par solīti tuvāk ir komanda "Motosports RT" – Edgars Siliņš, Kristaps Bajārs un Lauris Ermanis. Vai viņiem to izdosies iegūt, pārspējot iepriekšējo gadu uzvarētāju komandu "JV Mototeam Rīga" - Jānis Vinters, Einārs Vinters, Mārtiņš Vinters, to rādīs sacīkste.

Jāatzīmē, ka šogad sacensībām ir spēcīgi atbalstītāji un tāpat kā iepriekšējā posmā arī 2.posmam balvu fonds ir 1000 Euro vērtībā no firmām Krown" ( Ozolnieki) un "S.A.B.S" sadarbībā ar "United Oils", kā arī būs specbalvas sportistiem, ko sacensību dienā noteiks skatītāju balsojums.

Plašāka informācija sportistiem atrodama "www.laf.lv" un "www.lamsf.lv".

Informācijai: Sacensības "6H un 3H Cross Country" ir rallijreida un autokrosa apvienojums, bet "4H komandu kross" - enduro un motokrosa apvienojums. Šīs sacensības notiek 4 reizes gadā.

Sacīkšu ilgums: 3 stundas – standarta apvidus mašīnām, 6 stundas – visiem sporta auto: džipiem un vieglajiem, 4 stundas – motociklistiem un kvadriciklistiem.

Vērtējums: Tā ir komandu cīņa, kur vienlaicīgi trasē atrodas viens komandas sportists. Kopējs starts katrā trasē. Uzvar komanda, kura sasniedz finišu un ir veikusi visvairāk apļus.

Specifika un tehnika: Auto ekipāža sastāv no 1 līdz 4 sportistiem, moto komanda no 2 līdz 3 sportistiem. Pēc brīvi izvēlētas taktikas, katra komanda maina sportistu trasē tad, kad uzskata, kad tas ir nepieciešams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!