Foto: AP/Scanpix

Līdz trešajam F-1 čempionāta posmam, Ķīnas "Grand Prix" izcīņai, cer pieņemt jaunu kvalifikācijas formātu, kas apmierinātu visas puses, raksta izdevums "Autosport".

Pirms Bahreinas "Grand Prix" posma notika sapulce ar FIA prezidenta, F-1 promoutera Bērnija Eklstouna, F-1 komandu pārstāvju un riepu piegādātāju "Pirelli" direktora Pola Meberija piedalīšanos, kurā tika apspriestas iespējamās izmaiņas kvalifikācijas norisē. Tagad F-1 komandām šie priekšlikumi ir jāizvērtē un 7. aprīli telefonkonferencē jāpaziņo savs lēmums

F-1 vadība piedāvā atgriezties pie modificētas 2015. gada kvalifikācijas sistēmas, kad pilots katrā no divām sesijām veic divus "lidojošos" apļus un no tiem aprēķina vidējo laiku.

"Tas ir kompromiss, un kaut kas tāds, ko varam sākt apspriest," saka "Red Bull" F-1 komandas vadītājs Kristians Horners. "Nevienam nepatīk pašreizējā sistēma, un šis ir pirmais solis pareizajā virzienā."

Komandas labprāt būtu atgriezušās pie 2015. gada kvalifikācijas sistēmas, taču tam veto uzlika Eklstouns un Tods.

Kā zināms, pirmajos divos šīssezonas "Grand Prix" posmos tika izmantota kvalifikācijas sistēma, kas ieguvusi apzīmējumu "muzikālie krēsli". Kvalifikācijas pirmā daļa jeb Q1 ilgst 16 minūtes un pēc septiņām minūtēm lēnākajam pilotam kvalifikācija ir beigusies. Pēc tam pēc katrām 90 sekundēm izstājas nākamais lēnākais braucējs.

Pēc īsas pauzes notiek kvalifikācijas otrā sesija, kurā piedalās 15 palikušie piloti. Šī sesija ilgst 15 minūtes un pirmais lēnākais braucējs kvalifikāciju pamet pēc sešām minūtēm. Tieši tāpat kā Q1, ik pēc 90 sekundēm boksos paliek nākamais lēnākais braucējs, līdz uz sesijas pēdējo daļu atliek astoņi ātrākie.

Kvalifikācijas trešā sesija jeb Q3 ilgst 14 minūtes un lēnākajam braucējam tā beidzas pēc piecām minūtēm. Nākamie pieci kvalifikāciju pamet atkal ik pēc 90 sekundēm, līdz kamēr divi ātrākie piloti sesijas pēdējās 90 sekundēs cīnās jau par "pole position".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!