Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) ir izziņojusi sākotnējo 2017. gada sezonas kalendāru F-1 un pasaules rallija (WRC) čempionātiem, kā arī vairākus čempionāta jaunumus abās prestižajās klasēs.

F-1 sezona sāksies 26. martā Austrālijā, bet WRC - 20. janvārī Monako. Taču, ja F-1 čempionātā visu 21 posma norises laiki ir zināmi, WRC kalendārā datumi pagaidām piešķirti septiņiem no 12 posmiem, pārējiem tie tiks apstiprināti vēlāk. Turklāt WRC kalendāru vēl var papildināt 13. un 14. posms, uz ko pretendē Turcija, Ķīna un Polija. Galīgais WRC čempionāta kalendārs Pasaules Motoru sporta padomei (WMSC) tiks prezentēts tās nākamajā sēdē 30. novembrī.

WMSC apstiprinājusi vairākas izmaiņas F-1 sacīkšu norisē. Viena no tām paredz, ka, sākot ar 2017. gada sezonu, arī lietus apstākļos notiks starts no vietas. Ja laika apstākļi pieprasīs drošības mašīnas došanos trasē pirms starta, tas notiks, bet starts tiks dots, kad apstākļi ļaus aizvadīt parasto procedūru. Šai gadījumā drošības mašīna atgriezīsies boksos, bet dalībnieku formulas nostāsies savās vietās ierastajai starta procedūrai.

F-1 pilotiem arī turpmāk netiks atļauts izmantot dažādu ķiveres dizainu, bet ar dažiem izņēmumiem: 2017. gadā vienā sacīkstē, ko pilots uzskata par savu "mājas sacīksti', viņam būs atļauts izmantot īpašu ķiveres dizainu, kā arī gadījumā, ja sezonas laikā pilots nomainīs komandu, viņam būs ļauts mainīt ķiveres krāsojumu.

2017. gadā WRC komandas čempionātam varēs pieteikt minimums divas un maksimums trīs ekipāžas, kas krās punktus komandu ieskaitē, un ar 2017. gada specifikācijas WRC klases automašīnām drīkstēs braukt tikai tās ekipāžas, kas ir pieteiktas komandu vērtējumam. Individuālajiem braucējiem, kas vēlēsies startēt ar esošajām WRC klases mašīnām, tiks ieviests Privātbraucēju kauss (Privateer Cup).

Līdz ar to pilotu vērtējums notiks trijās klasēs: P1 - ekipāžām ar 2017. gada specifikācijas WRC klases mašīnām, P2 - ekipāžām ar vecākas specifikācijas WRC klases mašīnām, P3 - ekipāžas, kas cīnās par ieskaites punktiem WRC2 vērtējumā.

2017. gada Eiropas rallija čempionāta (ERČ) kalndārs, kurā būs iekļauts arī Latvijas posms, pagaidām netiek izziņots, taču tajā noteikts, ka konkurences un intereses paaugstināšanai čempionāta vērtējumā ERC, ERC3 un ERC3 ieskaitē pilotiem un stūrmaņiem tiks vērtēti seši labākie rezultāti. Kā zināms, šogad ERČ kalendārā bija iekļauti 10 posmi.

2017. gada F-1 čempionāta projekts:

2017. gada WRC kalendāra projekts:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!