Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Mercedes" vienības britu pilots Lūiss Hamiltons svētdien izcīnīja pārliecinošu uzvaru Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta piektā posma – Spānijas "Grand Prix" – sacensībās, palielinot savu pārsvaru kopvērtējumā.

Šī Hamiltona karjerā bija jau 64. uzvara. Vairāk ir tikai leģendārajam vācietim Mihaelam Šūmaheram – 91.

Finišā Hamiltons par vairāk nekā 20 sekundēm apsteidza savu komandas biedru Valteri Botasu no Somijas, kamēr trešais bija nīderlandietis Makss Verstapens ("Red Bull").

Savukārt brita lielākais konkurents, vācietis Sebastjans Fetels ("Ferrari") svētdien bija spiests samierināties ar ceturto vietu.

Jau pašā sacīkšu sākumā iespaidīgu avāriju piedzīvoja francūzis Romēns Grožāns ("Haas"), kā rezultātā pēcāk izstājās viņa tautietis Pjērs Gaslī ("Toro Rosso") un vācietis Niko Hilkenbergs ("Force India"). Tas trasē lika doties drošības mašīnai, kas prom devās vien pēc sešiem apļiem. Sacīkstes līderis Hamiltons ātri vien ieguva vairāku sekunžu pārsvaru pār tuvākajiem sekotājiem, bet viņam tikmēr sekoja Fetels un Botass.

Kad vēl sacensības nebija pusē, somu braucējs Kimi Raikonens, esot otrajā vietā, bija spiests izstāties, jo viņa "Ferrari" formulu piemeklēja tehniskas ķibeles. Savukārt 41.aplī trasē tika izmantoto virtuālā drošības automašīna, jo francūzis Estebans Okons ("Force India") bija bīstami apstājies trases malā. Šo situāciju izmantoja Fetels, kurš devās pitstopā, taču trasē atgriezās aiz Botasa un Verstapena, kurš turklāt sabojāja savu priekšējo antispārnu pret "Williams" komandu pārstāvošo krievu Sergeju Sirotkinu, bet tas viņam netraucēja turpināt sacīkstes.

Tikmēr Hamiltons atradās pārliecinošā vadībā un neviens viņa uzvaru tā arī neiztraucēja. Vēl sacīkšu izskaņā pastāvēja varbūtība, ka varētu arī līt, tomēr šādas prognozes nepiepildījās.

Savukārt piekto vietu svētdien izcīnīja austrālietis Daniels Rikjardo ("Red Bull"), bet pirmo sešinieku noslēdza dānis Kevins Magnusens ("Haas"). Viņiem sekoja spāņi Karloss Sainss ("Renault") un Fernando Alonso ("McLaren"), bet pirmā desmitnieka izskaņā bija meksikānis Serhio Peress ("Force India") un F-1 debitants Čārlzs Leklērs no Monako ("Sauber").

Kopvērtējumā pēc sestā posma līderpozīcijā ar 95 punktiem atrodas Hamiltons, tālāk ar 78 punktiem seko Fetels, bet trešais ar 58 punktiem ir Botass, kuram ar 48 punktiem seko Raikonens. Savukārt piektais ar 47 punktiem ir Rikjardo.

Savukārt konstruktoru kausā vadībā ar 153 punktiem tagad nonākusi "Mercedes", kamēr iepriekšējai līderei "Ferrari" ir 126 punkti. Trešā ar 80 punktiem tikmēr ir "Rd Bull".

Jaunajā F-1 sezonā braucējiem ir jāveic 21 posms. Salīdzinot ar pagājušo sezonu, no kalendāra ir izņemts Malaizijas etaps, taču sacīkstes atgriezīsies Francijā un Vācijā. Francijas "Grand Prix" norisināsies slavenajā Pola Rikāra trasē, bet Vācijā sportisti par godalgām cīnīsies Hokenheimā.

Pagājušajā sezonā kopvērtējumā triumfēja Hamiltons, kurš izcīnīja savu ceturto titulu karjerā, bet komandu vērtējumā "Mercedes" palika nepārspēta ceturto gadu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!