Foto: Reuters/Scanpix

Britu pilots Lūiss Hamiltons no "Mercedes" komandas svētdien piekto reizi karjerā triumfēja Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta Lielbritānijas "Grand Prix" izcīņā, atkārtojot šo sacensību rekordu, kamēr viņa sīvākais konkurents kopvērtējumā vācietis Sebastjans Fetels no "Ferrari" komandas pēdējā aplī plīsušas riepas dēļ palika septītais.

Silverstounas trasē notikušajās sacensībās, kas bija šīs sezonas desmitais posms, Hamiltons bija līderis no starta līdz finišam, "Mercedes" komandai svinot dubultuzvaru, jo otrais finišēja soms Valteri Botass. Tikmēr Fetels bija tuvu trešajai vietai, tomēr viņa vadītajai formulai pēdējā aplī plīsa priekšējā kreisā riepa. Vācietis gan tika līdz finišam, taču noslīdēja uz septīto vietu, ļaujot Hamiltonam kopvērtējumā pietuvoties līdz punkta atstarpei.

Hamiltons, kurš sacensības sāka no "pole position", Lielbritānijas "Grand Prix" izcīņā uzvarēja ceturto gadu pēc kārtas un svinēja 57.uzvaru karjerā. Viņš atkārtoja sava tautieša Džima Klārka un francūža Alēna Prosta savulaik sasniegto, kuri arī savulaik piecas reizes uzvarēja Lielbritānijas etapā.

Hamiltons finišu sasniedza pēc stundas, 21 minūtes un 27,430 sekundēm. Viņš par 14,063 sekundēm apsteidza Botasu, kamēr trešo vietu ieguva cits soms Kimi Reikenens no "Ferrari", kurš uzvarētājam zaudēja 36,570 sekundes. Arī Reikenena formulai sacensību beigās plīsa riepa, taču viņš paguva iebraukt boksos un pēc tam, kad līdzīga neveiksme piemeklēja komandas biedru Fetelu, tika uz goda pjedestāla.

Tālākās vietas ieņēma abi "Red Bull" braucēji - nīderlandietis Makss Verstapens un austrālietis Daniels Rikjardo, kamēr sestais bija vācietis Niko Hilkenbergs no "Renault" vienības.

Septītais palika Fetels, aiz viņa ierindojās "Force India" braucēji Estebans Okons no Francijas un meksikānis Serhio Peress, bet desmitnieku noslēdza "Williams" komandas brazīliešu pilots Felipe Masa.

Sestdien Hamiltons tika pie 67."pole position" karjerā un viņam pietrūkst vairs tikai viena uzvara līdz leģendārā vācieša Mihaela Šūmahera rekordam.

Pasaules čempionāta kopvērtējumā pēc desmit posmiem līderis ar 177 punktiem ir Fetels, kuram punktu zaudē Hamiltons, kurš šajā posmā līderim "atspēlēja" 19 punktus. Trešais ir Botass ar 154 punktiem, Rikjardo iekrājis 117, bet Reikenens 98 punktus.

Konstruktoru vērtējumā vadībā ar 330 punktiem ir "Mercedes", kam ar 275 punktiem seko "Ferrari". Tikmēr trešā ar 174 punktiem ir "Red Bull" vienība.

Nākamais F-1 posms pēc divām nedēļām notiks Ungārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!