Foto: AP/Scanpix

"Mercedes" komandas britu pilots Lūiss Hamiltons sestdien Šanhajā sesto reizi karjerā uzvarēja Pirmās formulas (F-1) Ķīnas "Grand Prix" izcīņas kvalifikācijas sacensībās.

Trīskārtējais pasaules čempions Hamiltons kvalifikācijas pēdējā sesijā trases apli veica minūtē un 31,678 sekundēs, par 0,186 sekundēm pārspējot četrkārtējo pasaules čempionu vācieti Sebastjanu Fetelu ar "Ferrari", kurš savukārt tikai par sekundes tūkstošdaļu bija ātrāks nekā otrs "Mercedes" pilots Valteri Botass no Somijas.

Jau ziņots, ka sezonas pirmajā posmā pirms divām nedēļām Austrālijā uzvaru svinēja Fetels, bet Hamiltons palika otrais, līdz ar to arī svētdien gaidāmajā Ķīnas "Grand Prix" izcīņā gaidāma sīva šo pilotu cīņa. Zīmīgi, ka Hamiltons Ķīnas "Grand Prix" ir uzvarējis četras reizes, pēdējo no tām aizpērn, kamēr Fetelam Šanhajas trasē ir tikai viens 2009. gadā gūts panākums.

Hamiltons bija ātrākais arī Austrālijas "Grand Prix" kvalifikācijā, bet sestdien viņš tika pie sava 63."pole position" karjerā, tagad par diviem šādiem panākumiem atpaliekot no leģendārā brazīlieša Airtona Sennas, kamēr līderis ar 68 uzvarām ir septiņkārtējais pasaules čempions Mihaēls Šūmahers no Vācijas.

Tikmēr sestdien ceturto vietu kvalifikācijā ieņēma pieredzējušais soms Kimi Reikenens ar "Ferrari", kamēr tālāk palika austrālietis Daniels Rikjardo ar "Red Bull" un pieredzējušais brazīlietis Felipe Masa ar "Williams".

Labāko desmitniekā, kas sacentās pēdējā kvalifikācijas sesijā, tika arī vācietis Niko Hilkenbergs ar "Renault", meksikānis Serhio Peress no "Force India", krievs Daniils Kvjats ar "Toro Rosso", kā arī jaunais kanādiešu pilots Lenss Strols no "Williams" komandas, kurš tikai novembrī svinēja savu pilngadību, bet Ķīnā viņam ir vien otrais F-1 posms karjerā.

Neveiksme kvalifikācijā piemeklēja "Red Bull" komandas Nīderlandes pilotu Maksu Verstapenu, kurš piektdien bija ātrākais miglas iespaidotajā pirmajā treniņbraucienā.

Verstapens sestdien kvalifikācijā palika viens pirmspēdējā 19. vietā, jo pirmās sesijas beigās, kad viņš veica savu lidojošo apli, avāriju piedzīvoja "Sauber" komandas itāļu pilots Antonio Džovinaci, kura formula ar nolūzušu priekšējo riteni palika trases vidū, tādējādi neļaujot aiz viņa braucošajiem konkurentiem, tostarp Verstapenam, uzlabot savu rezultātu.

Džovinaci "Sauber" komandā jau otrajās sacensībās aizstāj Vācijas pilotu Paskalu Vērleinu, kurš janvārī Maiami notikušajās "Race of Champions" sacensībās traumēja kaklu un fiziskajā ziņā joprojām nav pienācīgi gatavs dalībai sacīkstēs.

Vēstīts, ka piektdien pirmais treniņš ievērojami tika saīsināts sliktas redzamības dēļ, savukārt otrā sesija tā arī netika uzsākta. Mitros laika apstākļos trases apkārtnē migla nebija pārāk liela, tomēr abas treniņu sesijas tika ievērojami iespaidotas, jo medicīniskais helikopters nebija spējīgs nolaisties aptuveni 40 kilometrus attālajā slimnīcā.

Savukārt sestdien notikušajā trešajā treniņu sesijā ātrākais bija Fetels, aiz sevis atstājot Reikenenu, Botasu un Hamiltonu, britam atpaliekot par vairāk kā pussekundi.

Arī svētdien, kad plkst.9 jāsākas Ķīnas "Grand Prix" izcīņai, Šanhajā tiek solīti mitri un miglaini laika apstākļi, kas var iespaidot sacīkstes norisi.

No šī gada F-1 čempionāts atrodas ASV mediju uzņēmuma "Liberty" paspārnē. Čempionāta iegādes process tika uzsākts pērnā gada septembra sākumā, bet noslēgts janvāra beigās. Par jauno seriāla vadītāju kļuva Čeiss Kerijs, kurš amatā nomainīja sacensību ilggadējo vadītāju Bērniju Eklstounu.

Jaunajā sezonā F-1 bolīdiem ir vairāki tehniskie jauninājumi. Līdz ar jaunajiem noteikumiem spēkrati ir par līdz pat piecām sekundēm aplī ātrāki, taču tas galvenokārt notiek uz līkumu rēķina, kamēr taisnēs auto ātrums pat sarucis.

Pirmo reizi kopš 1994. gada F-1 trasē nevar redzēt iepriekšējās sezonas čempionu aizstāvam savu titulu. Pagājusī sezona noslēdzās ar negaidītu čempiona aiziešanu, dažas dienas pēc tās beigām par karjeras noslēgšanu paziņojot vācietim Niko Rosbergam no "Mercedes", kura vietā par Hamiltona komandas biedru kļuvis Botass.

Šajā sezonā sportisti aizvadīs 20 posmus, kas ir par vienu mazāk nekā pērn, jo netika panākta vienošanās par "Grand Prix" norisi Vācija. Sezona noslēgsies 26. novembrī Abū Dabī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!