Foto: AFP/Scanpix

Ieejot finiša taisnē cīņai par Pirmās formulas (F-1) pasaules čempiona titulu, Lūiss Hamiltons no "Mercedes" komandas sestdien uzvarēja pasaules čempionāta sezonas noslēdzošā, 21. posma, kas risinās Abū Dabī, kvalifikācijas sacensībās.

Trešajā kvalifikācijas kārtā Hamiltons apli veica vienā minūtē un 38,755 sekundēs, kas viņam par 0,303 sekundēm ļāva apsteigt komandas biedru un pašreizējo pasaules čempionāta kopvērtējuma līderi Niko Rosbergu no Vācijas.

Svētdien tieši starp šiem abiem pilotiem izšķirsies F-1 pasaules čempiona titula liktenis. Rosbergs apsteidz trīskārtējo pasaules čempionu Hamiltonu par 12 punktiem, un, ja brits uzvarēs, viņam, lai triumfētu, jāfinišē trijniekā.

Hamiltons šosezon ticis jau pie sava 12. "pole position".

Tikmēr trešo rezultātu kvalifikācijā sestdien uzrādīja austrālietis Daniels Rikjardo no "Red Bull" komandas, kuram sekoja abi "Ferrari" braucēji - attiecīgi soms Kimi Reikenens un vācietis Sebastjans Fetels. Pirmo sešinieku savukārt noslēdza otrs "Red Bull" pilots Makss Verstapens no Nīderlandes.

Septīto pozīciju sestdien ieguva "Force India" braucējs Niko Hilkenbergs no Vācijas, no kura atpalika komandas biedrs, meksikānis Serhio Peress un pieredzējušais spānis Fernando Alonso "McLaren". Pirmo desmitnieku tikmēr noslēdza brazīlietis Felipe Massa no "Williams", kurš svētdien aizvadīs pēdējo sacīksti sava F-1 braucēja karjerā.

Rosbergs, kļūstot par F-1 čempionu, atkārtotu sava tēva Kekes 1982. gadā sasniegto. Tikmēr Hamiltons šo titulu ieguvis 2008., 2014. un 2015 .gadā.

Sezonas kopvērtējumā pirms noslēdzošā posma Rosberga rēķinā ir 367 punkti, kamēr 355 punktus iekrājis Hamiltons. Trešais ar 246 punktiem ir Rijardo, kurš šo pozīciju sev jau ir nodrošinājis. Pirmajam trijniekam ar 197 punktiem seko Fetels, bet Verstapens iekrājis par pieciem punktiem mazāk.

Tikmēr Konstruktoru kausa ieskaitē līdere "Mercedes" tikusi pie 722 punktiem, triumfu sev čempionātā nodrošinot jau četrus posmus pirms sezonas beigām. Savukārt "Red Bull" ir 446 punkti, bet "Ferrari" iekrājusi 375 punktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!