Foto: AFP/Scanpix

Pašreizējais pasaules čempions un šīs sezonas kopvērtējuma līderis Lūiss Hamiltons svētdien bija labākais Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta devītajā posmā, kas notika Silverstounas trasē Lielbritānijā.

Kaut "Mercedes" komanda izcīnīja kārtējo dubultuzvaru, jo otrais bija vācietis Niko Rosbergs, sacīkste izvērtās aizraujoša.

Pēc starta līderpozīcijā izvirzījās pieredzējušais "Williams" komandas pilots Felipe Masa, tomēr jau pirmā apļa beigās trasē devās drošības mašīna. Kad sacīkstes atsākās pilnvērtīgi, otrajā pozīcijā esošais Hamiltons uzbruka Masam, tomēr viņu pamanījās apsteigt otrs "Williams" braucējs Valteri Botass no Somijas. Turpinājumā Botass ilgstoši uzbruka savam komandas biedram, bet pēc pirmajiem 16 apļiem pirmos četrus pilotus šķīra vien 2,1 sekunde. Pēc pirmajiem boksu apmeklējumiem Hamiltons pārņēma līderpozīciju, bet viņam sekoja Masa, Botass un Rosbergs.

Pēc vadības iegūšanas Hamiltons ātri palielināja pārsvaru, bet sacensības otrā stunda izcēlās ar vairākām, bet nelielām lietusgāzēm, kas to padarīja ļoti aizraujošu. Šajos apstākļos visneveiksmīgākā stratēģija bija "Williams" komandai, kuras piloti, nenomainot riepas, palika trasē nedaudz par ilgu un zaudēja ne tikai otro vietu Rosbergam, bet arī trešo pozīciju vācietim Sebastjanam Fetelam no "Ferrari" komandas. Masa un Botass ierindojās attiecīgi ceturtajā un piektajā vietā.

Sestais šoreiz palika "Red Bull" krievu braucējs Daniils Kvjats, kuram sekoja vācietis Niko Hilkenbergs ("Force India"). Astotais bija otrs "Ferrari" pilots Kimi Reikenens no Somijas, devīto vietu ieņēma meksikānis Serhio Peress ("Force India"), bet pie sava pirmā punkta šosezon ar finišu desmitajā vietā tika "McLaren" vienību pārstāvošais divkārtējais pasaules čempions Fernando Alonso.

Hamiltons kļuva par pirmo britu pilotu kopš 1994.gada, kurš mājas sacīkstē uzvarējis, startējot no pirmās pozīcijas. Tāpat viņš sasniedza jaunu F-1 rekordu, jo jau astoņpadsmitajā sacīkstē pēc kārtas spēja vismaz vienu apli atrasties vadībā.

Čempionāta kopvērtējumā pēc deviņiem posmiem līderis ar 194 punktiem ir Hamiltons, kuram ar attiecīgi 177 un 135 punktiem seko Rosbergs un Fetels. Ceturtais ar 77 punktiem ir Botass, pie 76 punktiem ticis Reikenens, bet vēl par diviem punktiem mazāk ir Masam.

Konstruktoru kausā ļoti pārliecinoša līdere ar 371 punktu ir "Mercedes" komanda, bet "Ferrari" un "Williams" guvušas attiecīgi 211 un 151 punktu.

Šosezon F-1 piloti sacentīsies 19 posmu garumā. Sākotnēji bija plānoti 20 posmi, tomēr jau sezonas gaitā tika atceltas vasarā gaidāmās sacīkstes Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!