Foto: DELFI

Bijušā Eiropas rallija čempionāta (ERČ) posma "Rally Estonia" rīkotāji plāno tuvāko gadu laikā iekļauties pasaules rallija čempionāta (WRC) kalendārā, vēsta Igaunijas mediji.

2016. gadā beidzās "Rally Estonia" rīkotāju līgums ar "Eurosport" par ERČ posma rīkošanu, kas netika atjaunots, un 2017. gadu rallija organizatori pavadīja, izskatot iespējas uzņemt lielākās un prestižākās rallija sacensības, pasaules čempionātu, uz ko iedrošināja arī "M-Sport" un "Toyota" WRC komandu testi Otepes apkārtnē.

2018. gadā "Rally Estonia" risināsies 13. – 15. jūlijā, un sacensību rīkotāji cer, ka jau nākamgad tas varētu būt WRC pārbaudes sacensības, kurās piedalīsies arī WRC piloti. Toties pasaules čempionātu Igaunija cer uzņemt 2021. gadā.

"Mūsu plāns ir, ka vadošie WRC braucēji pie mums varētu aizvadīt nedēļu,pusotru ilgus testus, kas noslēgtos ar "Rally Estonia"," izdevums "Postimees" citē vienu no rallija vadītājiem Tarmo Hībi.

"Kā jau pērn solījām, šogad paņēmām pauzi, lai noteiktu sev jaunus mērķus un uzdevumus," saka "Rally Estonia" direktors Urmo Āva. "Šodien es varu atklāt, ka mēs gribam Igauniju ievest nākamajā rallija līmenī un sarīkot pie mums WRC posmu. Tas nav viegls uzdevums, taču bez pārliecības mēs pie tā neķertos. Šā gada laikā iepazīstinājām WRC promouteru ar savi redzējumu un piedāvājumu, kurš novērtēja mūsu idejas, kā ralliju padarīt interesantāku, aizraujošāku un arī drošāku. Ja gribam rīkot WRC posmu, mums ir jānāk klajā ar jauniem risinājumiem un idejām."

Igauņu cerības uz iekļūšanu WRC iedrošināja arī Polijas izslēgšana no kalendāra organizatorisku problēmu dēļ. Kā ziņojām, nākamgad Polijas vietā WRC posmu uzņems Turcija, bet vēlāk šo vietu cer ieņemt Igaunija. "Rally Estonia" notiktu tieši pirms Somijas WRC posma, kas komandām nodrošinātu ērtāku loģistiku, testu iespējas un infrastruktūru, kā arī lielāku drošību sacensību laikā, kas bija Polijas rallija klupšanas akmens.

Paralēli "Rally Estonia" būtu arī Igaunijas un Latvijas rallija čempionāta posms, sola sacensību rīkotāji. Rallija centrs atrastos Tartu, bet servisa parks un ātrumposmi – Otepes apkārtnē, izmantojot ātrumposmus, kas ekipāžām un skatītājiem zināmi kopš ERČ laikiem.

2016. gadā, kad Otepē tika aizvadīts pēdējais ERČ posms, tā garums bija 212 kilometri ātrumposmos, bet sacensību budžets sasniedza 800 tūkstošus eiro. 2018. gadā "Rally Estonia" ātrumposmu garumu sola apmēram 150 km, bet rallija budžets būs 1,1 miljons eiro. WRC posms, kas Igaunijā varētu notikt potenciāli 2021. gadā, atbilstu šā seriāla prasībām, ar vairāk nekā 300 kilometriem ātrumposmos, un 3,5 miljoniem eiro lielu budžetu, raksta "Postimees".

"Rally Estonia" pirmoreiz tika noorganizēts 2010. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!