Foto: Daimler/Hoch Zwei
Niko Rosbergs izcīnījis pirmo starta vietu 2014. gada sezonas finālsacīkstēm Abū Dabī trasē, tādā veidā izdarot visu iespējamo, lai nostādītu sevi iespējami izdevīgākā pozīcijā pirms izšķirošās cīņas par F-1 čempiona titulu. Sezonas līderis Luiss Hamiltons, kurš kopvērtējumā pirms noslēdzošās sacīkstes ir 17 punktus priekšā, startēs otrais.

Abi "Mercedes" piloti bez intrigām aizkļuva līdz trešajai kvalifikācijas kārtai, kas norisinājās jau pēc saulrieta. Hamiltonam problēmas sagādāja riteņu vibrācija, viņš nenobrauca perfektu apli un pirmajā mēģinājumā savam komandas biedram zaudēja 0.324 sekundes. Rosbergs tobrīd ar laiku 1:40.697 ierindojās pirmajā vietā, bet aiz abiem "Mercedes" braucējiem ierindojās Felipe Masa un Valerī Botass no "Williams", kā arī "Red Bull" pārstāvji Daniels Rikjardo un Sebastjans Fetels.

Pēc īsas vizītes boksos sāncenši atgriezās trasē, lai veiktu vēl vienu mēģinājumu. Rosbergs apli veica ātrāk nekā iepriekš un sasniedza laiku 1:40.480, kamēr Hamiltons, lai gan savu ātrāko laiku uzlaboja, tomēr nespēja izrādīt nopietnu konkurenci Rosbergam, zaudējot 0.386 sekundes un izcīnot otro starta vietu.

Labi izšķirošo apli veica Botass, paceļoties uz trešo pozīciju un atbīdot uz leju komandas biedru Masu. No trešās rindas startēs Rikjardo un Fetels, bet pirmo desmitnieku noslēdza Daņils Kvjats, Džensons Batons, Kimi Raikonens un Fernando Alonso.

Abū Dabī sacīkstē piloti saņems divreiz vairāk punktus nekā ierasts, kas nozīmē, ka uzvarētājs šoreiz tiks atalgots ar 50 punktiem. Tas, protams, garantē arī lielāku intrigu cīņā par titulu, jo Hamiltonam šobrīd ir 17 punktu pārsvars. Ja viņš finišē kādā no pirmajām divām vietām, Rosbergam nav izredžu izcīnīt titulu. Savukār, ja uzvar Rosbergs, viņam jācer, ka Hamiltons nefinišēs augstāk par trešo vietu.

Uz šo posmu atgriezusies finansiālās grūtībās nonākusī "Caterham" komanda, kas gan automātiski vēl nenozīmē, ka tā turpinās pastāvēt arī nākamajā gadā. Tomēr nelielu vēsturisku faktu tā Abū Dabī paspēs ierakstīt, jo nodrošinās debijas sacīksti britu autosportistam Vilam Stīvensam, kurš nomainījis sastāvā Markusu Ēriksonu. Stīvensons, kurš šogad ieguva sesto vietu "Formula Renault 3.5" čempionātā, kvalifikācijā bija lēnākais no 20 braucējiem.

Tiesa, no pēdējās vietas startēs nevis viņš, bet Romēns Grožāns, jo "Lotus" komandas pilots saņēmis 20 starta pozīciju sodu par noteikumos atļautā motoru skaita pārsniegšanu šajā sezonā.

Abū Dabī posms startēs svētdien plkst. 15:00 pēc Latvijas laika.

Tā būs ne vien izšķirošā sacīkste cīņā par 2014. gada F-1 titulu, bet arī pēdējā iespēja "Red Bull" formulā redzēt Sebastjanu Fetelu un "Ferrari" formulā - Fernando Alonso. Jau nākošgad "Ferrari" sastāvā brauks Fetels, bet Alonso visticamāk pārstāvēs "McLaren".

Abū Dabī "Grand Prix" starta kārtība:

VietaPilotsKomanda
1Nico RosbergMercedes
2Lewis HamiltonMercedes
3Valtteri BottasWilliams
4Felipe MassaWilliams
5Daniel RicciardoRed Bull
6Sebastian VettelRed Bull
7Daniil KvyatToro Rosso
8Jenson ButtonMcLaren
9Kimi RaikkonenFerrari
10Fernando AlonsoFerrari
11Kevin MagnussenMcLaren
12Jean-Eric VergneToro Rosso
13Sergio PerezForce India
14Nico HulkenbergForce India
15Adrian SutilSauber
16Romain GrosjeanLotus
17Esteban GutierrezSauber
18Pastor MaldonadoLotus
19Kamui KobayashiCaterham
20Will StevensCaterham
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!