Foto: Publicitātes foto

Pērnā gada pasaules čempions motokrosā MX2 klasē Pauls Jonass no "Red Bull KTM Factory Racing" komandas svētdien Beļģijas trasē Lommelā avarēja un ieņēma ceturto vietu pasaules čempionāta (PČ) 15. posma pirmajā finālbraucienā, kurā uzvaru izcīnīja latvieša komandas biedrs un galvenais konkurents kopvērtējumā Horhe Prado no Spānijas.

Jonass brauciena pirmajā pusē cīnījās ar Prado par pirmo vietu, taču vēlāk piedzīvoja kritienu, kas viņam lika atkāpties uz piekto vietu. Viņš gan prata noķert tobrīd ceturtajā vietā esošo Kevinu Vlānderenu no Nīderlandes un saglabāt ceturto pozīciju arī brauciena beigās.

Otro vietu pirmajā braucienā ieņēma amerikānis Tomass Kovingtons, bet trešais palika dānis Tomass Kjērs Olsens. Savukārt piektais uzreiz aiz Jonasa ierindojās Vlānderens.

Jau ziņots, ka kvalifikācijā sestdien uzvarēja Prado, kurš 12 apļus veica 25 minūtēs un 41,098 sekundēs, kamēr Jonass bija otrais un viņam zaudēja 5,379 sekundes. Tikmēr trešais kvalifikācijā bija Kovingtons.

Jau ziņots, ka Jonass iepriekšējā posmā, kas 22. jūlijā notika Čehijā, ieņēma ceturto vietu, zaudējot kopvērtējuma līdera godu.

Pēc 14 etapiem MX2 klasē vadībā atrodas Prado ar 595 punktiem, kamēr Jonass no viņa atpaliek par 11 punktiem. Savukārt trešais ar 454 punktiem ir dānis Olsens.

Šosezon aizvadītajos 14 posmos Jonass izcīnījis piecas uzvaras.

Tikmēr prestižākajā MXGP klasē Beļģijas posma kvalifikācijā uzvarēja Jonasa komandas biedrs Džefrijs Herlingss no Nīderlandes, kurš aiz sevis atstāja citu "Red Bull KTM Factory Racing" braucēju Antonio Kairoli no Itālijas, bet trešais bija francūzis Romēns Fevrs, kurš brauc ar "Yamaha" motociklu.

MXGP sezonas kopvērtējumā līderis pēc 14 etapiem ar 633 punktiem ir Herlingss, kamēr otro vietu ar 603 punktiem ieņem Kairoli, bet trešais ar 479 punktiem ir Klēmāns Desaijs no Beļģijas, kurš sestdien kvalifikācijā bija 13. vietā.

Lommelā risinājās arī Eiropas čempionāta astotais posms EMX250 klasē, kurā Kārlis Sabulis astotajā posmā ierindojās pēdējā vietā, nepabeidzot nevienu no diviem finālbraucieniem.

Tāpat šajās sacensībās startēja Arnolds Sniķers, taču viņš pamatsacensībām nekvalificējās.

Sezonas kopvērtējumā vadībā ar 228 punktiem atrodas francūzis Matīss Buaramī, kurš šajā posmā bija piektais, kamēr Sabulis ar 99 punktiem pakāpies uz 14.pozīciju. Tikmēr vēl viens latvietis Tomass Šileika ar 35 punktiem ir 28.pozīcijā.

Jonass pērn tika kronēts par pasaules čempionu MX2 klasē, veicot jaunu ierakstu Latvijas motokrosa vēsturē.

Pirms tam pasaules čempionātos motokrosā latvieši titulus bija izcīnījuši vien blakusvāģu sacensībās, kur savulaik dominēja Kristers Serģis un Artis Rasmanis, kuriem izdevās piecas reizes kāpt uz pjedestāla augstākā pakāpiena. Tāpat blakusvāģu sacensībās trīskārtējs planētas čempions ir kantētājs Kaspars Stupelis, bet reizi pie zelta tika arī Kaspars Liepiņš.

Par vicečempionu pērn kļuva Šveices motosportists Žeremijs Sīvers, bet trešais bija Olsens. Sīvers šajā sezonā startē jau prestižākajā MXGP klasē.

Jonass pērn triumfēja sešos posmos un bija labākais 14 braucienos. Pirms tam latvietis pasaules čempionātā bija spējis uzvarēt tikai vienā braucienā, kā arī ne reizi nebija triumfējis posma summā.

2015.gadā viņš bija pasaules vicečempions, bet aizpērn Jonass smadzeņu satricinājuma dēļ priekšlaicīgi noslēdza sezonu. Neskatoties uz nestartēšanu vairākos sezonas beigu posmos, Latvijas motokrosists izcīnīja piekto vietu kopvērtējumā pasaules čempionātā MX2 klasē.

Šajā sezonā tiks aizvadīti 20 posmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!