Foto: Acevedo J.P.

Sacensību otrajā braucienā piedzīvots kritiens svētdien liedz pērnā gada pasaules čempionam motokrosā MX2 klasē Paulam Jonasam no "Red Bull KTM Factory Racing" komandas pacīnīties par uzvaru pasaules čempionāta 17. posmā - Bulgārijas "Grand Prix".

Par šī posma uzvarētāju divu braucienu summā kļuva Jonasa komandas biedrs un sezonas kopvērtējuma līderis Horhe Prado no Spānijas, kurš pirmajā braucienā bija otrais, bet otrajā guva uzvaru. Otro vietu šajā etapā guva latvietis, kurš uzvarēja pirmajā braucienā, bet otrajā pēc kritiena bija trešais, kamēr uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena summā stājās austrālietis Hanters Lorenss.

Pirmā brauciena startā ātrākais bija Prado, kuram sekoja Jonass un amerikānis Tomass Kovingtons. Latvietis ar komandas biedru turpinājumā gan aizvadīja diezgan sīvu spēkošanos, bet pirmā brauciena vidū Jonasam spāni izdevās apsteigt un izvirzīties vadībā. Latvijas motokrosists turpinājumā pakāpeniski savu pārsvaru pār tuvāko sekotāju palielināja un izcīnīja diezgan drošu uzvaru pirmajā braucienā.

Otrais pirmajā braucienā bija Prado, kuram sekoja dānis Tomass Kjērs Olsens.

Savukārt otras brauciens Jonasam iesākās neveiksmīgi, lai gan tā sākumā viņš bija uzreiz aiz Prado, tomēr neilgi pēc tam viņš piedzīvoja kritienu, zaudējot daudz laika. Tas viņam lika izkrist no labāko trijnieka, bet pēc atgriešanās trasē viņš iekārtojās ceturtajā vietā, tomēr noslēgumā viņam izdevās apsteigt britu Benu Vatsonu un pakāpties uz trešo pozīciju.

Tikmēr Prado otrā brauciena noslēgumā aizvadīja ļoti spraigu cīņu ar Lorensu, noslēgumā nosargājot pirmo vietu.

Pirms tam sestdien Jonass kvalifikācijā izcīnīja trešo vietu.

Pēc 17 posmiem MX2 klasē kopvērtējuma vadībā ar 739 punktiem atrodas Prado, kamēr Jonasam ir 709 punkti. Savukārt trešais ar 555 punktiem ir Olsens, kurš svētdien summā bija ceturtais.

Šosezon aizvadītajos 17 posmos Jonass izcīnījis piecas uzvaras.

Savukārt prestižākajā MXGP klasē svētdien uzvaras abos braucienos izcīnīja Jonasa komandas biedrs Džefrijs Herlingss no Nīderlandes, kamēr otrais bija slovēnis Tims Gajsers, bet trešais - beļģis Klemāns Desaijs.

MXGP sezonas kopvērtējumā līderis pēc 17 etapiem ar 783 punktiem ir Herlingss, bet otro vietu ar 710 punktiem ieņem vēl viens Jonasa komandas biedrs Antonio Kairoli no Itālijas, kurš svētdien bija ceturtais, kamēr trešais ar 581 punktu ir Desaijs.

Jau ziņots, ka svētdien turpat Bulgārijā 12. vietu Eiropas čempionāta 250 kubikcentimetru klasē (EMX250) desmitajā posmā izcīnīja latvietis Kārlis Sabulis.

Jonass pērn tika kronēts par pasaules čempionu MX2 klasē, veicot jaunu ierakstu Latvijas motokrosa vēsturē.

Pirms tam pasaules čempionātos motokrosā latvieši titulus bija izcīnījuši vien blakusvāģu sacensībās, kur savulaik dominēja Kristers Serģis un Artis Rasmanis, kuriem izdevās piecas reizes kāpt uz pjedestāla augstākā pakāpiena. Tāpat blakusvāģu sacensībās trīskārtējs planētas čempions ir kantētājs Kaspars Stupelis, bet reizi pie zelta tika arī Kaspars Liepiņš.

Par vicečempionu pērn kļuva Šveices motosportists Žeremijs Sīvers, bet trešais bija Olsens. Sīvers šajā sezonā startē jau prestižākajā MXGP klasē.

Jonass pērn triumfēja sešos posmos un bija labākais 14 braucienos. Pirms tam latvietis pasaules čempionātā bija spējis uzvarēt tikai vienā braucienā, kā arī ne reizi nebija triumfējis posma summā.

2015. gadā viņš bija pasaules vicečempions, bet aizpērn Jonass smadzeņu satricinājuma dēļ priekšlaicīgi noslēdza sezonu. Neskatoties uz nestartēšanu vairākos sezonas beigu posmos, Latvijas motokrosists izcīnīja piekto vietu kopvērtējumā pasaules čempionātā MX2 klasē.

Šajā sezonā tiks aizvadīti 20 posmi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!