Foto: DELFI
Latvijas motokrosa izlases sportisti ir gandarīti par veikumu situācijā, kurā diviem no komandas trijotnes bija sāpīgi savainojumi, taču ieņemtā 12.vieta pasaules Nāciju kausa sacensības nebūt neesot šīs vienības spēju griesti.

Kā ziņots, Latvijas motokrosa braucēji Matīss Karro, Pauls Jonass un Roberts Justs svētdien Ķegumā notikušajās prestižajās sacensībās izcīnīja 12.vietu, kas ir viens no labākajiem latviešu veikumiem vēsturē.

Latvijas motokrosa lielā cerība Jonass trasē devās pēc sestdien kvalifikācijā piedzīvota smaga kritiena, kurā tika sasista galva. Tika apsvērta iespēja viņam atteikties no starta, tomēr fakts, ka sacensības notika savu līdzjutēju priekšā, tā rīkoties neļāva.

"Pēc kritiena sāpēja galva, tomēr paldies fizioterapeitam Marekam Osovskim, ka saveda mani kārtībā. Pirmajā braucienā neizdevās starts, tāpēc nācās iedzīt., Otrajā tas bija labāks, tāpēc jutos ļoti labi. Kopumā parādīju pietiekoši labu sniegumu," aģentūrai LETA pauda Jonass, kurš izteica apmierinātību ar to, ka abus savus braucienus aizvadīja pēc kārtas. "Vakardienas kritiens nebija smags, tomēr ļoti neveiksmīgi iedzinu galvu zemē un saspiedu kaklu. Trešdien jau dodas uz Beļģiju, lai gatavotos nākamajai sezonai."

Jonass neslēpa, ka viņa šīs sezonas mērķis bija uzvara Eiropas čempionātā 250 kubikcentimetru ieskaitē, tomēr pēc neveiksmīgā sezonas sākuma vēlme startēt šajās sacensībās zudusi. Vēlāk viņš noslēdza piecu gadu līgumu ar augsti attīstītās KTM rūpnīcas pasaules čempionāta MX2 klases komandu "Red Bull Factory"

"Labi, ka tagad pēc līguma noslēgšanas ar KTM nekas vairs nav jāpierāda un esmu drošās rokās," izcēla Jonass, kurš turpmāk dzīvos praktiski tikai Beļģijā, taču viņam šajā situācijā palīdzēs gan latviešu mehāniķis, gan skolas vadība, kas nāk pretī situācijā, kad daudzas mācības Rīgā ir iekavētas. "Šī ir mana lielā iespēja sportā, kas man ir jāizmato."

Tikmēr izlases pašreizējais līderis Karro nevēlējās salīdzināt izcīnīto 12.vietu ar 1992.gadā Latvijas braucēju iegūto 11.vietu, kas tolaik tika sasniegta vien 16 vienību konkurencē. "Visu cieņu tam sastāvam, taču mums joprojām ir, uz ko tiekties, jo esam ļoti jauna komanda."

Pats Karro svētdienas pirmajā braucienā krita, bet vēlāk viņam noslāpa motocikls, kas lika zaudēt vairāk par desmit vietām. Otrajā braucienā viņš slidenajā trasē ātri saguris.

"Esmu ļoti priecīgs, ka sezona ir beigusies bez traumām," izcēla 34 sacīkstes šosezon aizvadījušais Karro, kurš šīgada pasaules čempionāta MXGP klases kopvērtējumā ieņēma rekordaugsto 13.vietu.

Ar traumu svētdien startēja arī Justs, kurš krita sestdienas brīvajā treniņā, iespējams, laužot potīti.

"Abos startos stāvēju ārmalā, dodot iekšmalas Matīsam un Paulam, tomēr salīdzinoši labi aizgāja. Pirmajā braucienā sāpēja kāja, kuru vēl papildus sasitu, tāpēc bija grūti koncentrēties, savukārt otrajā braucienā uzņēmu labu ritmu, turēju līdzenu tempu. Kopumā brauciens bija labāks," izteicās Justs.

Justs priecājās par otrajā braucienā uzvarēto cīņu ar Portugāles braucēju, jo neveiksme tajā Latvijas komandai liktu kopvērtējumā noslīdēt uz 13.pozīciju. "Kopumā rezultāts ir labs, tomēr varēja vēl labāk, ja visiem nebūtu papildus problēmu."

"Šis ir lielākais sporta notikums Latvijā, kas noorganizēts ļoti labi," izcēla latvietis, kurš nākamo sezonu aizvadīs Nīderlandes komandā "HSF Logistics".

"Sezona iesākās ļoti labi, tomēr rezultāti sāka uzlaboties tās otrajā pusē. Tad parādījās arī traumas," piebilda Justs, atgādinot par lauzto roku sešas nedēļas pirms atbildīgajām sacensībām.

Čempionu titulu Ķegumā pārliecinoši izcīnīja Francija, kurai labāko trijniekā sekoja Beļģija un ASV.

Sacensībās startēja sportisti no 34 valstīm, bet notikumus trasē atspoguļoja 170 pasaules valstīs.

Latvijas pārstāvis par Nāciju kausa izcīņas čempionu vienīgo reizi kļuvis 1968.gadā, kad to PSRS izlases sastāvā spēja Arnis Angers. Neatkarības gados Latvija labāko rezultātu sasniedza 1992.gadā, kad salīdzinoši mazā konkurencē izcīnīja 11.vietu, bet pēc tam sekmīgākais bijis 2012.gads, kad izcīnīta 14.vieta.

Pērn Latviju Nāciju kausā pārstāvēja Karro ("Open"), Dāvis Ivanovs (MX2) un Augusts Justs (MX1), kuri uzvarēja B finālā un vēlāk izcīnīja 16.vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!