Foto: AP/Scanpix

Titulētais franču autobraucējs Sebastjens Lēbs ("Peugeot") triumfēja Dienvidamerikā notiekošā Dakaras rallijreida otrajā posmā.

275 kilometrus garajā ātrumposmā deviņkārtējais pasaules rallija čempionāta (WRC) uzvarētājs finišēja pēc divām stundām, sešām minūtēm un 55 sekundēm.

"Protams, ka man patīk būt vadībā, taču rallijs ir tikko sācies," Lēbu citē sacensību oficiālā mājas lapa. "Taču esmu apmierināts ar savu ātrumu. Šodienas ātrumposms bija ļoti, ļoti ātrs, kas ir nedaudz neparasti. Domāju, mēs trasi izbraucām tīri, bez kļūdām - tas ir galvenais. Daniels (Elena, Lēba stūrmanis - red.) daudz ko šogad iemācījies un ar navigāciju viss būs labi. Ceru, ka rīt turpināsim cīņu tādā pašā ritmā."

Lēbs finišā par minūti un 23 sekundēm apsteidza katarieti Naseru Al-Atiju ("Toyota"), kurš pirmdien bija labākais 39 kilometrus garajā pirmajā ātrumposmā. Savukārt trešo vietu trešdien guva Lēba komandas biedrs pilots Karloss Sainss, kurš francūzim zaudēja divas minūtes un 18 sekundes.

Līdz ar to kopvērtējumā tagad Lēbs par 28 sekundēm apsteidz Al-Atiju, bet Sainss atpaliek minūti un 56 sekundes.

Lietuvietis Benedikts Vanags ("Toyota") arī otrajā ātrumposmā uzrādīja 17. rezultātu un kopvērtējumā pacēlās uz 16. vietu, bet Krievijas braucējs Šihotarovs, kuru navigē Latviju pārstāvošais Oļegs Uperenko, finišēja 73. vietā. Pavisam otro ātrumposmu spēja veikt 76 ekipāžas.

Dramatisks otrais ātrumposms izvērtās pirmā "dopa" otrās vietas ieguvējam Čavjeram Ponsam - viņš neveiksmīgi izbrauca no trases un nolauza automašīnai riteni, dēļ kā bija spiests sagaidīt tehniskās palīdzības mašīnu, lai tiktu līdz ātrumposma finišam.

Lēbs Dakaras rallijreidā debitēja pērn un uzvarēja četros ātrumposmos.

Motociklu klasē trešdien uzvarēja pašreizējais čempions, austrālietis Tobijs Praiss (KTM), kurš pirmajā ātrumposmā bija tikai 17. vietā. 29 gadus vecais sportists finišēja pēc divām stundām, 37 minūtēm un 32 sekundēm, par vairāk nekā trim minūtēm apsteidzot savu tautieti un komandas biedru Matiasu Volkneru, kā arī Spāniju pārstāvošo Paulu Gonsalvešu.

Kopvērtējumā tagad Praiss tuvākajam sekotājam Gonsalvešam ir priekšā divas minūtes un 54 sekundes, bet Volknerrs, kurš nopelnīja piecas soda minūtes, kopvērtējumā ir 11. vietā.

Otrais ātrumposms notika Argentīnā, kur trešdien sāksies arī trešais posms, kas finišēs Bolīvijā. Pēc četriem etapiem sportisti atgriezīsies Argentīnā, bet rallijreids noslēgsies 14. janvārī ar 12. posma finišu Buenosairesā.

Kopumā plānotajos 12 posmos dalībniekiem nāksies veikt vairāk nekā 8000 kilometru distanci, šķērsojot arī Andu kalnus.

Otro gadu pēc kārtas "Dakaras" rallijreids nešķērsos Čīles robežu, jo šīs valsts vadība nolēmusi sacensību rīkošanā neiesaistīties, uzskatot, ka tie ir pārāk lieli tēriņi valstij.

Pērn sacensībās Argentīnā un Bolīvijā vieglo automašīnu konkurencē uzvarēja francūzis Stefans Peteransels, kurš karjerā "Dakaras" rallijreidā ir uzvarējis 12 reizes un ir panākumiem bagātākais šo sacīkšu dalībnieks. Savukārt motociklu ieskaitē labākais bija Praiss.

Slavenais rallijreids no 1979. līdz 2007. gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā, bet 2008. gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts, savukārt jau nākamajā gadā tas tika aizvadīts Dienvidamerikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!