Somijas pilsētā Kouvolā sācies "Monster Energy" FIA pasaules rallijkrosa čempionāta (Pasaules RX) ceturtais posms. Pasaules RX kopvērtējuma līderis Reinis Nitišs sacensību pirmajā dienā veica divus kvalifikācijas braucienus. Pirmajā no tiem Nitišs uzrādīja absolūti ātrāko laiku, savukārt otrajā braucienā latvietim ceturtais laiks. Šāds rezultāts pēc pirmās sacensību dienas ļauj Nitišam atrasties līderpozīcijā, dalot to ar Antonu Marklundu. Izšķirošie braucieni norisināsies svētdien, 29. jūnijā.

Lai gan sacensību pirmā diena sākās ar īsti vasarīgiem laika apstākļiem, jau brīvo treniņbraucienu izskaņā virs trases savilkās mākoņi, un atlikušās dienas laikā trasē vairākkārtīgi arī lija lietus. Sacensībās uz starta izgāja 22 dalībnieki, tajā skaitā arī Reinis Nitišs, kurš treniņbraucienos uzrādīja ceturto ātrāko laiku.

"Noskaņojums pirms sacensību pirmā starta ir labs. Treniņbraucienos izmēģinājām dažādus automašīnas regulējumus un šobrīd zinām, kas vēl ir jāpamaina, lai kvalifikācijas braucienos sasniegtu labu rezultātu," pirms starta nosvērts bija Reinis Nitišs.

Pirmajā kvalifikācijas braucienā Reinis startēja kopā ar savu "Olsbergs MSE" komandas biedru Andreasu Bakerudu, Atro Mēti, Andri Ounu un Dereku Tohilu. Nitišs startēja no otrās pozīcijas un jau pirmā apļa laikā apsteidza savu komandas biedru, un izvirzījās brauciena vadībā. Brauciena turpinājumā Nitišs izcīnīto brauciena līderpozīciju neatdeva arī pēc Joker apļa veikšanas un finišu sasniedza pirmais, apsteidzot Bakerudu par 0,324 sekundēm. Finišā Nitišs ne tikai izcīnīja uzvaru savā braucienā, bet arī visa kvalifikācijas brauciena kopvērtējumā uzrādīja absolūti ātrāko laiku, tādējādi iegūstot 50 punktus.

"Ar sacensību sākumā sasniegto rezultātu esmu ļoti apmierināts. Trase Somijā ir tehniski sarežģīta, tāpēc pirmo kvalifikācijas braucienu veicu ļoti apdomīgi un braucu tā, lai nepieļautu kļūdas. Zinu, kur varu riskēt vairāk, lai apli veiktu par dažām desmitdaļām ātrāk," apņēmīgs uzturēt uzņemto tempu ir Reinis Nitišs.

Otrajā braucienā Nitišs sacentās kopā ar pirmā kvalifikācijas brauciena ātrākajiem braucējiem – Andreasu Bakerudu, Timiju Hansenu (Timmy Hansen), Antonu Marklundu un Timuru Timerzjanovu (Timur Timerzyanov). Nitišs braucienu sāka no ceturtās pozīcijas un brauciena laikā spēja pakāpties līdz pat otrajai pozīcijai. Diemžēl kļūda, kam sekoja sagriešanās pēdējā aplī, liedza latvietim finišēt augstāk par ceturto vietu. Par spīti tam, kvalifikācijas brauciena absolūtajā vērtējumā Reinis Nitišs uzrādīja ceturto ātrāko laiku, nodrošinot 40 punktus.

"Pieļāvu kļūdu - pēdējā aplī, vienā no līkumiem, iegāju ar pārāk lielu ātrumu. Nācās izbraukt no ideālās trajektorijas, bremzēt un… sagriezties. Labi, ka braucienā uzrādīju ceturto ātrāko laiku, iegūstot svarīgus punktus. Šī bija ļoti vērtīga mācība priekšdienām, kuru noteikti ņemsim vērā jau rīt, kad turpināsim mazāk riskēt un centīsimies gūt pēc iespējas vairāk punktus," pēc pirmās sacensību dienas atklāj Reinis Nitišs.

Pēc Pasaules RX Somijas posma pirmās sacensību dienas Reinis Nitišs un Antons Marklunds ar 90 punktiem dala pirmo vietu. Trīs punktus no līderiem atpaliek Nitiša komandas biedrs Bakeruds. Peters Solbergs (Petter Solberg) dienas laikā ieguva 67 punktus un šobrīd atrodas desmitajā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!