Latvijas autobraucēji Reinis Nitišs un Jānis Baumanis pasaules rallijkrosa čempionāta ("World RX") jaunās sezonas pirmajā posmā Portugālē svētdien nespēja kvalificēties pusfinālam prestižākajā "Supercar" klasē, bet uzvaru izcīnīja divkārtējais pasaules rallijkrosa čempions Peters Solbergs.

Kvalifikācijas četrās kārtās abi Latvijas sportisti guva pa 122 punktiem, Baumanim ierindojoties 14. vietā, bet Nitišam pozīciju zemāk. Pusfinālā iekļuva 12 labākās ekipāžas.

Nitišs, kurš debitēja "All-Inkl.com" komandā, sestdien pirmajā kvalifikācijas braucienā ieņēma desmito vietu, bet otrajā braucienā viņš bija 12. vietā. Pēc pirmās dienas Nitišs bija 11. pozīcijā, bet svētdien notikušajās trešajā un ceturtajā kvalifikācijas kārtās Nitišs ieņēma attiecīgi 15. un 17. vietu, izkrītot ārpus pusfināla dalībnieku zonas.

"Laika apstākļi šodien bija diametrāli pretēji vakar pieredzētajam, un mēs varējām braukt pa sausu trasi – ceturto kvalifikāciju jau visi dalībnieki veica ar "sliku" riepām. Šāds pavērsiens prasīja ātru reaģēšanu, mainot regulējumus un savu braukšanas stilu, kas ļāva vienas nedēļas nogales laikā pārbaudīt "ALL-INKL.com Münnich Motorsport" jaunuzbūvētās "Seat Ibiza RX" mašīnas darbaspējas kā sausā, tā arī slapjā trasē. Ieguvām ļoti vērtīgu informāciju, kas noderēs turpinot automašīnas uzlabošanu, lai nākamreiz spētu sasniegt augstāku rezultātu," saka Nitišs.

"Šoreiz mums pietrūka ātruma un pieredzes ar jauno auto, lai jau pirmajās sacensībās iekļūtu pusfinālā. Tomēr, vēlos uzslavēt visu komandu, kas padarīja ļoti daudz darba, lai automašīna bez tehniskām problēmām spētu veikt katru kvalifikācijas braucienu.
Portugālē neviens no braucieniem man nebija ideāls, gan pats pieļāvu kļūdas, gan iesaistījos kontaktcīņās ar konkurentiem, kas kvalifikācijas laiku noteikti neuzlaboja. Esmu pārliecināts, ka pirmais pusfināls mums nebūs ilgi jāgaida!" piebilst Reinis.

Savukārt Baumanis, kurš aizvada pirmo pilno sezonu pasaules čempionātā "Supercar" klasē, pārstāvot "RX Team Austria" komandu, sestdien pirmajā braucienā bija 13. vietā, otrajā viņš pakāpās divas pozīcijas augstāk, kas pēc pirmās dienas deva 14. pozīciju. Svētdien trešajā braucienā Baumanis ierindojās 16. pozīcijā, bet ceturtajā braucienā viņš bija 14. vietā.

"Viennozīmīgi ļoti liela pieredze ir iegūta šajās sacensībās. Ņemot vērā, kāda bija pirmā diena, faktiski varam teikt, ka pirmo reizi testējām sacensību režīmā. Pirmo reizi braucu ar "Supercar" mašīnu tādos apstākļos. Pieredzes nebija, nebiju pārliecināts, ko darīt ar mašīnu. Domājām ar inženieriem dažādas iespējas, ko varētu pamainīt un ļoti daudz ko arī izmainījām. Kaut kas no tā ir ņemams vērā nākamajām sacensībām un diezgan daudz tagad arī zinām, ko nevajag darīt. Tas ir pozitīvi, ka ir iegūta pieredze nākotnei," stāsta Jānis Baumanis piezīmējot, ka pirmajā, otrajā un ceturtajā kvalifikācijā mašīnai bijušas problēmas ar dzinēja noslāpšanu startā, kas mazinājis cerības uzrādīt labu rezultātu. "Mašīnai dziļi sirdī ir liels potenciāls, bet ir ļoti daudz darba, kas vēl ir jāizdara. Līdz Hokenheimai mums ir ieplānots veikt ļoti daudz uzlabojumu. Līdz nākamajām sacensībām plānojam arī aizvadīt testus. Ir ļoti daudz lietu, ko mēs vēl izdarīsim un es domāju, ka drīzumā varēsim iebraukt TOP 12 un cīnīties par pusfinālu."

Pirmajā sacensību dienā dalībniekiem papildus problēmas sagādāja lietus, bet svētdien uz pēcpusdienu laiks sāka noskaidroties.

Tikmēr Eiropas čempionāta "Super 1600" klasē Jāņa Baumaņa brālis Artis, kurš pārstāv "Set Promotion" komandu, kurā pērn startēja arī viņa brālis, kļūstot par Eiropas čempionu. Pirmajā braucienā Artis Baumanis ieņēma 18. vietu, bet otrajā viņš palika bez rezultāta, . Savukārt svētdien Artim trešajā braucienā izdevās izcīnīt trešo vietu, bet ceturtajā viņš bija septītais. Ar iegūtajiem 105 punktiem Artis Baumanis ieņēma 17. vietu 32 sportistu konkurencē un arī neiekļuva starp pusfināla dalībniekiem.

"Guvām labu pieredzi, kā ir braukt ļoti slapjos, briesmīgos apstākļos, pa ļoti slidenu asfaltu un vēl slidenāku granti. Domāju, ka šī pieredze noderēs turpmāk un tas ir ieguvums no šīm sacensībām. Konkurenti šeit ir ļoti spēcīgi, visi cīnās par maksimumu un tas nozīmē, ka svarīgs trasē ir katrs metrs. Neviens nekādas atlaides šeit nedod," pēc sacensībām stāsta Artis Baumanis.

Sacensībās startēja arī brāļu Ivo un Uģa Traubergu "TT Motorsport" komanda, kuras braucēji Dmitrijs Malakhovs un Jegors Saņins pēc kvalifikācijas ieņēma attiecīgi devīto un 13. vietu. Malakhovs kvalificējās sacensību pusfinālam, bet Saņins palika kā pirmais aiz strīpas starp braucējiem, kuri neturpina sacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!