Foto: AFP/Scanpix

Astoņi ātrumposmi bija vajadzīgi, lai pie savas pirmās uzvaras šāgada Dakaras rallijā tiktu pagājušā gada uzvarētājs motociklu konkurencē Sirils Desprē ("Yamaha") un pieredzējušais katarietis Nasers Al-Atija ("MINI").

Neskatoties uz to, ka motociklistiem laika apstākļu dēļ no trases tika izņemti sāls lauki, 499 kilometrus garais ātrumposms tik un tā nebija uzskatāms par vieglu, tomēr Desprē trasē saķēra gan kopvērtējuma līderi Marku Komu, gan spāni Hoanu Barredu, un, nedaudz vairāk pavelkot gāzes trosīti, viņus arī apsteidza. Kopvērtējumā Desprē gan joprojām ir ceturtais.

"Es nedzenos pēc uzvarām ātrumposmos, galvenais ir kopvērtējums, jo gribu nonākt pēc iespējas augstāk," saka Desprē. "Taču uzvarēt vienmēr ir patīkami."

Automašīnu konkurencē sākās taktiskā plānošana, jo ātrumspoms bija ļoti ātrs un samērā viegli navigējams, līdz ar to ekipāžas varēja braukt ar maksimālo ātrumu, lai iegūtu pēc iespējas augstāku starta pozīciju devītajam ātrumposmam, kas tiek uzskatīts par vienu no smagākajiem šajā rallijā, jo dalībnieki nonāks lielajās kāpās.


US - Stage 8 - Top Moment - (Salta/Uyuni > Calama) by Dakar

Pirmo starta pozīciju devītajam ātrumposmam ieguva katarietis Nasers Al-Atija, uzvarot astotajā. "Es joprojām esmu nedaudz apbēdināts par vienas stundas sodu, taču tagad mēs mēģināsim darīt visu, lai katru dienu uzrādītu pēc iespējas labāku laiku," pēc finiša teica pieredzējušais katarietis. "Mēs esam vēl labāk apguvuši automašīnu, un tagad, izskatās, varam pacīnīties par augstām vietām. Es ceru nonākt uz goda pjedestāla, taču vēl ir daudz, ko braukt."

Kopvērtējuma vadībā Nani Roma ir pazaudējis gandrīz trešo daļu sava pārsvara, taču vēl turas pirmajā vietā, 23 minūtes pirms Peteransela.

Pēc katra ātrumposma ir kāds, kurš ir atklāti nikns uz visu pasauli, trasi, tehniku vai konkurentiem, un pēc astotā posma tāds bija dienvidafrikānis Žinels de Viljē ("Toyota"), kurš trasē "iesprūda" aiz krieva Vladimira Vasiļjeva un netika viņam garām 100 kilometru garumā. Tomēr trešo vietu kopvērtējumā de Viljē izdevās saglabāt arī pēc šāda laika zuduma. "Tas puisis ir vienkārši nenormāls," pēc finiša savu sašutumu neslēpa de Viljē. "Viņš laikam nezina noteikumus. Saķērām viņu pēc nobrauktiem 170 kilometriem, un tad turpinājām braukt viņa putekļos, 20 vai 30 metru attālumā. Viņš nepalaida mūs garām šaurajā trases daļā, bet, kad nonācām uz plata ceļa, viņš aizbrauca ātrāk, bet mēs joprojām palikām putekļos. Divas reizes apdzinām, bet katru reizi viņš mēģināja atkal tikt man garām. Šis puisis ne par ko necīnās, ne par vietu kopvērtējumā, neko. Es nezinu, kas viņam lēcās. Es protams, palūgšu tiesnešiem izskatīt šo situāciju, bet nu... Citādi viss mums bija kārtībā."

Smago automašīnu konkurencē uzvarēja Andrejs Karginovs (KAMAZ), taču apsteidza holandieti Žerāru de Roju ("Iveco") tikai par piecām minūtēm. "Man ir vēl pusstunda rezervē," pēc finiša secināja kopvērtējuma līderis de Rojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!