Foto: Rally Liepāja
Krievu sportistam Aleksejam Lukjaņukam piedzīvojot tehniskas problēmas, zem Latvijas karoga startējošais Nikolajs Grjazins (titulbildē) sestdien pārņēma vadību rallijā "Liepāja", kas ir Eiropas autorallija čempionāta (ERČ) etaps.

Ar "Ford Fiesta R5" mašīnu braucošais Lukjaņuks uzvarēja otrajā un trešajā ātrumposmā, esot vadībā vēl pēc ceturtā dopa, bet piektajā ātrumposmā viņu piemeklēja tehniskas problēmas - sportistam saplīsa elektronika un viņš varēja turpināt distanci vien pēc sistēmas restarta, zaudējot trīs minūtes.

Līdz ar to tagad par līderi kļuvis "Sports Racing Technologies" (SRT) komandas krievu autosportists Grjazins ("Škoda Fabia R5"), par 16 sekundēm apsteidzot talantīgo somu autosportistu Kalli Rovanperi, kurš arī startē zem Latvijas karoga.

Grjazins bijis ātrākais pirmajā, ceturtajā un piektajā ātrumposmā.

Pēc Lukjaņuka problēmām uz trešo pozīciju kopvērtējumā pakāpies polis Kajetans Kajetanovičs ("Ford Fiesta R5"), kurš ir tuvu savam trešajam ERČ čempiona titulam pēc kārtas. Viņš Grjazinam patlaban zaudē 42,8 sekundes, bet Kajetanovičs nav noliedzis, ka viņam šajās sacensībās primārais uzdevums nav uzvarēt.

Kajetanovičs čempionāta kopvērtējumā cīnās ar portugāli Brunu Magalešu ("Škoda Fabia R5"), kurš rallijā "Liepāja" patlaban ir astotais, līderim zaudējot pusotru minūti.

Tikmēr no mājiniekiem labākie ir septītajā vietā esošie Jānis Vorobjovs un Ivo Pūķis ("Mitsubishi Lancer Evo X"), kuri Magaleša ekipāžai ir priekšā 3,2 sekundes. Turklāt Vorobjovs ir līderis ERČ2 klasē.

Lukjaņuks tagad kopvērtējumā ir desmitajā pozīcijā, līderim zaudējot trīs minūtes un 3,5 sekundes.

Jau ziņots, ka pirmajā dopā divi ātrākie bija ar Latvijas licencēm startējoši sportisti - triumfēja Grjazins, kuram sekoja Rovanpera. Lukjaņoks pirmajā dopā bija trešais, bet uzvarēja otrajā un pārņēma vadību kopvērtējumā. Šajā dupā aiz viņa sekoja Grjazins un Rovanpera, turklāt identiski rezultāti bija arī trešajā ātrumposmā.

Sestdienas turpinājumā no plkst.18.25 Liepājas pilsētā tiks veikti divi pilsētas ātrumposmi, kuri, visticamāk, būtiski neiespaidos kopvērtējuma rezultātus. Savukārt otrajā dienā sportisti veiks noslēdzošos sešus ātrumposmus.

Rallija norisi iespaido pēdējās dienās Kurzemē valdījušais lietus, līdz ar to sportistiem jābrauc pa dubļainu un slidenu ceļu. Tāpēc vairāki ātrumposmi piektdien tika saīsināti, bet jau ceturtdien tika atceltas paredzētās regularitātes sacensības "Historic Rally Liepāja", kas bija ieplānotas sestdien.

Kā vēstīts, nupat 17 gadu jubileju nosvinējušais soms Rovanpera šonedēļ piedzīvo debiju starptautiskā čempionātā. Soms šajā rallijā šoreiz sev ierasto "Škoda Fabia R5" automašīnu nomainījis pret spēcīgās "M-Sport" komandas "Ford Fiesta R5" braucamo, gatavojoties debijai pasaules rallija čempionāta (WRC) etapos Lielbritānijā un Austrālijā.

Pērn rallijā "Liepāja", kas bija 2016.gada ERČ čempionāta pirmspēdējais posms, uzvarēja Latvijas sportisti Ralfs Sirmacis un Artūrs Šimins. Viņi arī šogad grasījās startēt Liepājā, tomēr pēdējā brīdī dalību atsauca, šādu lēmumu pieņemot nākotnes plānu vārdā.

Kopvērtējumā pirms noslēdzošā posma līderis ir Kajetanovičs, kurš ir tuvu savam trešajam ERČ čempiona titulam pēc kārtas. Polis šosezon ticis pie punktiem katrā etapā, četras reizes kāpjot uz goda pjedestāla un pašlaik viņam ir 24 punktu pārsvars pār Magalešu. Kopā Latvijā vienam braucējam maksimāli būs iespējams tikt pie 39 punktiem - 25 par uzvaru summā un septiņiem par uzvaru katrā no rallija dienām.

Iepriekšējie trīs ERČ posmi Polijā, Čehijā un Itālijā notika uz asfalta seguma, bet tagad dalībnieki startēs grants ceļos, kuri ņemot vērā laika apstākļus, autosportistiem var sagādāt pārsteigumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!