Foto: Reuters/Scanpix
Visu laiku titulētākais "Dakaras" rallijreida dalībnieks Stefans Peteransels no Francijas, otrdien izcīnīja uzvaru šī gada sacensību desmitajā posmā vieglajām automašīnām, turpinot pakaļdzīšanos savam "Peugeot" komandas biedram Karlosam Sainsam no Spānijas, kamēr motociklu klasē līdzšinējais līderis pēc šā posma nokļuva slimnīcā.

Jau ziņots, ka Peteransels, kurš "Dakaras" rallijreidā karjeras laikā ir uzvarējis 13. reizes, sestdien septītajā etapā piedzīvoja pamatīgas tehniskas ķibeles, kas viņam lika iestrēgt uz stundu un 45 minūtēm, zaudējot vadību kopvērtējumā, līderpozīciju pārņemot Sainsam.

Taču tagad francūzis ir uzsācis pakaļdzīšanos, svētdien uzvarot astotajā un otrdien arī desmitajā etapā, kopvērtējumā pakāpjoties uz otro vietu.

Otrdien sacensību dalībnieki veica 424 kilometrus garu posmu, kurā 373 kilometri gāja kopvērtējuma ieskaitē.

Peteransels šo distanci veica četrās stundās, 43 minūtēs un 46 sekundēs, par astoņām minūtēm un 46 sekundēm pārspējot Žinelu de Viljērs ("Toyota") no DĀR, kamēr Sainss viņam zaudēja 13 minūtes un septiņas sekundes, ieņemot trešo pozīciju.

Pirms šī posma otrais kopvērtējumā bija Nasers Al-Atija no Kataras, kurš brauc ar "Toyota" automašīnu, taču viņš distancē piedzīvoja tehniskas problēmas, kuru dēļ zaudēja dārgas minūtes, posmā paliekot desmitais, ļaujot Peteranselam viņu apsteigt kopvērtējumā.

Četrus posmus pirms finiša Sainss ir līderis, bet Peteransels viņam tagad zaudē 50 minūtes un 35 sekundes, kamēr Al-Atija atpaliek par stundu un 12 minūtēm. Peteransels pēdējo divu posmu laikā starpību no Sainsa, kurš ir tuvu savam otrajam "Dakaras" titulam, samazinājis par 23 minūtēm.

Savukārt motociklu ieskaitē neveiksme piemeklēja līdzšinējo līderi Adrjēnu van Bēferēnu ("Yamaha") no Francijas, kurš trīs kilometrus pirms finiša piedzīvoja kritienu un pēc tam ar helikopteru tika nogādāts slimnīcā. Tur motosportistam tika konstatēts atslēgas kaula lūzums, kā arī krūškurvja un muguras sasitumi, līdz ar to viņam šīs sacensības ir noslēgušās.

Sāncenša neveiksmi izmantoja austrietis Matiass Valkners (KTM), kurš uzvarēja posmā un kļuva par kopvērtējuma līderi. Viņš etapā finišēja pēc četrām stundām, 52 minūtēm un 26 sekundēm, par 11 minūtēm un 35 sekundēm pārspējot čīlieti Pablo Kvintanillu ("Husqvarna").

Tikmēr kopvērtējumā Valkneram tagad 39 minūtes un 42 sekundes zaudē Hoans Barreda ("Honda") no Spānijas, kurš etapā bija 14.vietā, bet vēl nepilnas divas minūtes atpaliek Kevins Benavidess no Argentīnas ("Honda"), kurš pirms šī posma kopvērtējumā bija otrais.

Jau vēstīts, ka slikto laika apstākļu dēļ tika atcelts pirmdien paredzētais - devītais - posms.

Rallijreids noslēgsies 20. janvārī ar 14. posma finišu Kordovā.

Pērn sacensībās vieglo automašīnu konkurencē uzvarēja Peteransels, kurš karjerā "Dakaras" rallijreidā ir uzvarējis 13 reizes un ir panākumiem bagātākais šo sacīkšu dalībnieks. Savukārt motociklu ieskaitē labākais bija Sanderlends.

Slavenais rallijreids no 1979. līdz 2007. gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā, bet 2008. gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts, savukārt jau nākamajā gadā debitēja Dienvidamerikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!