Franču sportists Frederiks Sosē, kam ir amputētas visas četras ekstremitātes, ir realizējis vienu no neparastākajiem un ambiciozākajiem projektiem autosportā, un nākamgad startēs slavenajās Lemānas 24 stundu sacīkstēs, vēsta "Fox News".

Sosē Lemānā pārstāvēs "Garage 56" komandu un brauks ar īpaši pielāgotu "Morgan LMP2" automašīnu. Viņa komandas biedrs būs Kristofs Tinso, bet trešo pilotu komanda paziņos vēlāk.

Rokas un kājas Sosē zaudēja 2012. gadā bakteriālas infekcijas dēļ.

"Ideja par sacīkšu projektu "SRT 41" man radās, guļot slimnīcā," saka Sosē. "Zināju, ka mani varbūt uzskatīs par muļķi, taču projekts sāka attīstīties un ātri vien kļuva par kaut ko pavisam sasniedzamu."

Gatavojoties debijai leģendārajās Lemānas sacensībās, 46 gadus vecais franču pilots veiksmīgi apguvis autosporta disciplīnu un šogad piedalījies izturības sacensībās Maņikūras un Barselonas trasē ar "Ligier CN" automašīnu.

"Man vispirms vajadzēja atrast jaunu jēgu dzīvei un nākotni," saka Sosē. "Aprunājos ar savu sievu, kura, jāatzīst, ne pārāk apzinās šo sacensību specifiku. Tad es satikos ar Kristofu [Tinso], kurš mani iepazīstināja ar Lēmānas sacīkšu rīkotāju, "Automobile Club de l'Ouest" (ACO) sporta direktoru Vinsānu Bomesnilu, kas bija vissvarīgākā tikšanās. Ja viņš nebūtu mani uzklausījis, mēs nekad te nebūtu, parādot savu "Morgan LMP2". Viņš bija atvērts manām idejām un uzņēmās risku. Mans veids, kā viņam pateikties, ir nokļūšana uz Lemānas sacīkšu starta."

Sosē kļūs par otro pilotu ar kustību traucējumiem, kas piedalījies izturības sacensībās. Pirmais bija pazīstamais itāļu pilots Alesandro Dzanardi, kurš jūlijā startēja "24 Hours of Spa", braucot ar īpaši pielāgotu "BMW Z4 GT3". Kā zināms, 2001. gadā Dzanardi sacīkšu avārijā zaudēja abas kājas.

"Lemāna ir īpašas sacensības, tam pievērsta visas pasaules uzmanība," norāda Sosē."ACO ir atļāvuši ko tādu, kas teorētiski ir neprāts. Lemānas 24 stundu sacīkstes organizatori paver jaunas iespējas cilvēkiem ar kustību traucējumiem."

Frederika Sosē projekts ir izpelnījies lielu interesi arī no autosporta vadības puses. "Frederika pārliecība un griba ir ievērojamas, neskatoties uz apstākļiem," saka Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) prezidents Žans Tods. "Šis projekts ir izaicinošs un ambiciozs. Viņam ir svarīgi atrast vietu dzīvē, un Freds šo izaicinājumu sasniegs, esot trasē. Es viņam ticu!"

Lielbritānijā kara veterāni izveidoja bezceļa sacensību komandu "Race 2 Recovery" un piedalījās Dakaras rallijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!