Foto: Publicitātes foto
Latvijas jaunais autosportists Roberts Vītols 2016. gada NEZ Ziemeļeiropas Kroskartu čempionātā izcīnīja augsto septīto vietu CK 125 klasē, rezultātu sasniedzot 58 dalībnieku konkurencē. Vītols un viņa "Provento Racing" komanda uzskata, ka tas ir tikai sākums augstvērtīgiem rezultātiem.

NEZ Ziemeļeiropas Kroskartu čempionāts ir strauji progresējis seriāls, kurā ir iespējas startēt gan bērnu un jauniešu, gan pieaugušo braucēju klasēs. 13 gadus vecais Roberts Vītols aizvadīja cīņu CK 125 kategorijā, kas bija viņa pirmā sezona starptautiskajā kroskartu seriālā.

Pirmais posms Zviedrijā, Hēljesas trasē Vītolam bija pamatīga mācību stunda. Lielajā konkurencē punktus gūt neizdevās, taču tika iegūta pieredze. No nākamajām cīņām rezultāti uzlabojās: Somijas Kouvolā sasniegta septītā vieta, lai gan piedzīvots tehnisks defekts finālā.

Norvēģijas posmā, par spīti konkurenta izraisītai pamatīgai avārijai pēc pēdējā kvalifikācijas brauciena finiša, Roberts uzreiz kvalificējās finālam ieņemot augsto piekto starta vietu, bet pēc finiša gūstot sesto vietu. Arī pēdējā posmā Dānijā sasniegts fināls, tiesa, to aizēnoja pirms starta piedzīvotais bremžu defekts, kas neļāva cīnīties par pjedestālu.

Lai gan aizvadītajos četros posmos bija dažādi šķēršļi pjedestāla sasniegšanai, Roberts Vītols ir apmierināts ar aizvadīto debijas sezonu: "Šajā gadā guvu pārliecību, ka varam būt ļoti ātri cīņā ar spēcīgajiem Ziemeļeiropas konkurentiem. Pārsteidza tas, cik milzīga ir konkurence, katrā posmā vairāk nekā 35 braucēji un visi viņi vienādi ātri. Taču tas iekļūšanu finālā un cīņu par augstākajām pozīcijām padara īpaši patīkamu! Žēl to četru negūto punktu, kuri pietrūka līdz kopvērtējuma TOP-5. Sevišķi sarūgtināja Dānijas posms, kurā – esmu pārliecināts – varēju būt uz pjedestāla, taču pievīla bremzes dēļ ražotāja defekta. Taču es zinu, ka esmu gatavs pjedestālam. Komanda un mana ģimene paveica milzīgu darbu gada garumā, tāpēc vislielākais paldies viņiem!"

Roberta tēvs, treneris un menedžeris Uģis Vītols: "Visi aizvadītie posmi bija pamatīga skola – gan Robertam kā braucējam mazās līdzšinējās kroskartu pieredzes dēļ, gan man un komandai kā tehnikas gatavotājiem un NEZ čempionāta nianšu apguvējiem. Gandarījums, ka pirms sezonas veiktie tehnikas būvniecības risinājumi kopumā bijuši pareizi, jo mūsu kroskartam ir ātrums, tas ir konkurētspējīgs, kas ļauj cīnīties par visaugstākajām vietām.

Roberta un komandas kopējais ieguldītais darbs, gatavojoties šīs sezonas debijai Ziemeļeiropas Nez čempionātā, aizsākās jau pagājušajā sezonā, kad cītīgi braucām treniņus, testējām tehniku, meklējām pareizos regulējumus. Cīņas taktiku un sparu braucām "pieslīpēt" uz Igauniju kur sacentāmies ar spēcīgākas klases braucējiem. Šis neatlaidīgais darbs un nopietnā attieksme ļāva Robertam ātri un profesionāli izprast un izanalizēt katras trases īpatnības ļoti īsā laikā un izmantot tās savā labā. Esmu ļoti apmierināts ar Roberta pārliecinošo sniegumu šajā sezonā gan kā komandas treneris un mehāniķis, gan arī kā Roberta tētis.

Roberta Vītola karjera autosportā sākās pirms vairākiem gadiem Latvijas autokrosa čempionātā Beta (šobrīd – Mini) bagijiem. 2009. gadā tika sasniegts Latvijas Bērnu čempiona tituls šajā klasē. Vēlāk aizvadītas sezonas Latvijas un Baltijas kartinga čempionātā. Šajā laikā sasniegti trīs Latvijas čempiontituli (2009., 2011. un 2012. gadā), kā arī Baltijas čempiona tituls 2012. gadā. 2015. gadā "Provento Racing" komandas braucējs uzsāka gatavošanos NEZ Kroskartu čempionātam.

2016. gada NEZ Kroskartu čempionātā startēja arī citi Latvijas sportisti. Beate Klipa NEZ Xtreme klasē sasniedza devīto vietu gandrīz 40 dalībnieku konkurencē. Savukārt Ingus Beļakovs CK 250 klasē guva septīto vietu 41 dalībnieka konkurencē. Latvijas sportistu kopējais sniegums vērtējams kā lielisks milzīgajā konkurencē.

Uģis Vītols: "Ingusa un Beates komandām esam ļoti pateicīgi par sniegto atbalstu Norvēģijas sacīkstē, kad mūsu kroskarts pirms fināla bija visai smagi sasists. Viņi nāca palīgā, lai savestu mašīnu kārtībā, jo laika trūkuma dēļ paši līdz finālam to, iespējams, nebūtu paguvuši. Tāpat milzīgs paldies arī Biķernieku Kompleksajai Sporta bāzei un Normundam Lagzdiņam personīgi par palīdzību treniņu procesā, tas mums bija ļoti svarīgi!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!