Foto: Privātais arhīvs
Latvijas autosportistam Jānis Baumanis veiksmīgi aizvada savas ceturtās sacensības Eiropas rallijkrosa čempionāta ieskaitē. Eiropas čempionāta "Super 1600" klasē sacensībās Somijā pēc pirmajiem diviem kvalifikācijas braucieniem Baumanim trešā vieta, informēja sportista pārstāvji.

Šis ir labākais pirmās dienas sniegums Eiropas čempionāta debitantam. Portugālē pēc pirmās dienas Jānis ieņēma tikai 10 vietu, Lielbritānijā dēļ motora maiņas vispār nebija punktu, bet Norvēģijā pēc pirmajām divām kvalifikācijām Jānis Baumanis atradās 5. vietā. Šobrīd komanda ar šodienas rezultātu ir apmierināta, bet Jānis pats atzīst, ka ar savu sniegumu ir dalītās jūtās: "Pirms vairākām nedēļām šajā trasē ar komandu aizvadījām nopietnu treniņu sesiju, todien gan bija lietaina diena un lietus regulējumi, braukšanas temps un bremzēšanās tika pielāgoti slapjajai trasei. Šodien viss notika pa sauso un līdz ar to nācās adaptēties pavisam savādāk. Trase ir ļoti, ļoti sarežģīta, ne mirkli nedrīkst atslābt, ātrās pagriezienu sasaistes un trases augstumu maiņas ar tramplīnu prasa maksimālu koncentrēšanos un ļoti precīzu braukšanu. Brīvos treniņbraucienus uzsāku ar labu ātrumu, bet jutu, ka auto īsti neklausa un tādēļ devos boksos, lai veiktu izmaiņas piekares regulējumos. Izrādās, ka biju uzrādījis trešo laiku klasē. Pa to laiku konkurenti paspēja izbraukt vairākas reizes un uzlaboja savus apļu laikus un mans trešais reuzltāts noslīdēja uz sesto ātrāko laiku brīvo treniņu sesijā.  Pēc boksu apmeklējuma atgriezos starta zonā, bet tajā brīdī sāka līt un tiesneši pārtrauca treniņu sesiju.

Piektdienas vakara izlozē tika izlozēta starta kārtība pirmajai kvalifikācijas braucienu sērijai,  Baumanim starts kopā ar čempionāta kopvērtējuma līderi  Zagumenovu labajā pusē, kreisajā Navicks, Vimmers, Saluri.

Pēc starta abi blakus esošie sportisti burtiski saspiež Baumaņa auto, taču pēc trešā pagrieziena Jānis apdzen Zagumenovu un kāpina tempu tā, ka neatstāj cerības nevienam no šā brauciena dalībniekiem un izcīna skaistu un pārliecinošu uzvaru ar divu sekunžu pārsvaru pār Zagumenovu. Skaists un perfekts brauciens.

Citā braucienā Jāņa sīvākais konkurents Linemanns netraucēts gūst uzvaru un uzvar arī visā pirmās kvalifikācijas sērijā ar 0,00123 sekunžu pārsvaru pār Jāni, savukārt Misulia izcīna trešo vietu, atpaliekot no Baumaņa par 1,22 sekundēm.

Otrajā kvalifikācijas braucienā Jānim iespaidīga konkurence - visi čempionāta ātrākie braucēji, tribīnēs šo braucienu nosauc par "mazo finālu". Starts, kā jau tas bija sagaidāms, padodas visiem vienāds. Pirmā pagrieziena burzmā Baumanis paliek trešais un, atbrīvojies no stumdīšanās, metas pakaļ otrajā vietā braucošajam Zagumenovam, ātri noķer viņu, bet nav iespēju apdzīt. Krievu sportists pamatīgi bremzē Jāni un, nobraucot aiz viņa divus apļus, Jānis pazaudē daudz laika un pēdējā aplī vairs neizdodas apdzīt otrajā vietā braucošo komandas biedru, līdz ar to braucienā un visā sesijā trešā vieta.

Sestdienas divu kvalifikāciju summā Jānim trešā vieta, otrajo vietu ieņem Linnemans, bet vadībā patreiz ir Misulia.

Rīt trešajā kvalifikācijas braucienā atkal visi sīvākie konkurenti un starts no vidus.

"Rīt ļoti atbildīga diena, jākapina temps, jāātgūst pozīcijas. Patīkami vērot daudzos Latvijas fanus un karogus trases malā, paldies visiem, kas mērojuši ceļu šurp, lai klātienē vērotu šīs sacensības un ar savu klātbūtni mūs atbalstītu,  es domāju, ka gan Reinim, gan man noteikti tas dod papildus stimulu un motivāciju sasniegt labus rezultātus", nopietni sarunu nobeidz Jānis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!