Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas pilots Niko Rosbergs no "Mercedes" komandas pēc svētdien izcīnīta Pirmās formulas (F-1) pasaules čempiona titula pauda lepnumu par to, ka viņam izdevies paveikt to, ko savulaik izdarīja viņa tēvs Keke.

Ziņots, ka Rosbergs svētdien ar iegūtu otro vietu sezonas noslēdzošajā posmā Abū Dabī pirmo reizi karjerā izcīnīja F-1 čempiona titulu. Par sacensību uzvarētāju kļuva viņa komandas biedrs un sīvākais konkurents Lūiss Hamiltons no Lielbritānijas, kurš sacīkstes beigās apzināti samazināja ātrumu, lai starp viņa sekotājiem būtu cīņa un neveiksme piemeklētu Rosbergu.

"Šīs sacensības bija kas nereāls, ceru, ka man nekad ko tādu vairs nevajadzēs piedzīvot," pēc izcīnītā titula un sezonas noslēdzošā posma emocionāls bija Rosbergs. "Spiediens bija milzīgs, turklāt Lūiss samazināja ātrumu. Šī bija grūta sacīkste."

"Šis posms bija ļoti spraigs, nemaz nerunājot par noslēdzošajiem apļiem. Ja mani apdzītu Sebastjans Fetels un Makss Verstapens, manas cerības izcīnīt titulu būtu izgaisušas," uzsvēra Rosbergs.

Rosbergs, kļūstot par F-1 čempionu, atkārtojis sava tēva Kekes 1982. gadā sasniegto.

Līdz ar to Rosbergs kļuvis par otro pilotu vēsturē, kurš sekojis tēva pēdās un spējis iegūt F-1 čempiona titulu. Pirms viņa to kā pirmais 1996. gadā paveica Deimons Hils, kura tēvs Greiems pirms tam arī bija kronēts par labāko šajā sacensību seriālā.

"Esmu ļoti lepns, ka man izdevies sasniegt to, ko kādreiz paveica mans tēvs," pēc svētdien iegūtā titula sacīja Rosbergs.

Zīmīgi, ka svētdien Hamiltons izcīnīja savu desmito uzvaru šajā sezonā - tik daudz panākumu līdz šim nebija izcīnījis neviens pilots, kurš sezonas izskaņā palicis bez F-1 čempiona titula.

"Patiesībā, es jūtos lieliski. Gribu pateikties savai ģimenei par atbalstu un komandai. Tās sastāvā man izdevies uzvarēt jau 32 sacensībās," pēc sacensībām teica Hamiltons. "Protams, lieli apsveikumi arī Rosbergam par viņa pirmo pasaules čempiona titulu."

"Sacensību beigās centos palīdzēt pats sev, jo no citurienes palīdzību nesaņēmu. Šāda mana rīcība neizsauca nekādas problēmas, jo izcīnījām dubultuzvaru un Niko ieguva čempiona titulu, tāpēc visiem vajadzētu būt apmierinātiem," uzskata Hamiltons.

Hamiltons par pasaules čempionu kļuvis 2008., 2014. un 2015. gadā.

Sezonas noslēguma kopvērtējumā Rosbergs 21 posmā tika pie 385 punktiem, par pieciem punktiem apsteidzot Hamiltonu. Trešajā vietā ar 256 punktiem ierindojās austrālietis Daniels Rikjardo no "Red Bull", ceturtais ar 212 punktiem bija Fetels ("Ferrari"), kuram astoņus punktus zaudēja Verstapens ("Red Bull"), bet pirmo sešinieku ar 186 punktiem noslēdza pieredzējušais soms Kimi Reikenens ("Ferrari").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!