Foto: F64
Viens no vadošajiem Latvijas spīdveja braucējiem Andžejs Ļebedevs sestdien Gistrovas trekā Vācijā izcīnīja otro vietu Eiropas čempionāta otrajā finālposmā, pārņemot vadību arī sezonas kopvērtējumā.

Par Vācijas posma uzvarētāju ar 15 punktiem tika kronēts krievs Artjoms Laguta, kamēr Ļebedevs ar 14 punktiem bija otrais.

Latvijas sportists vispirms piecos braucienos tika pie trim uzvarām, kā arī pa reizei bija otrais un trešais. Ar 12 iegūtiem punktiem Ļebedevs kopā ar Lagutu un vācieti Kaju Hukenbeku dalīja pirmo vietu, taču, pateicoties labākiem papildrādītājiem, automātisku vietu finālā nodrošināja Latvijas pārstāvis un krievs.

Finālā Laguta izcīnīja diezgan drošu uzvaru, kamēr Ļebedevs aizvadīja sīvu cīņu ar poli Kšištofu Kaspšaku, kuru beigās izdevās apsteigt un iegūt otro vietu.

Līdz šim nevienam Latvijas sportistam šāda mēroga sacensībās tik augstu vietu nav izdevies izcīnīt.

Pirms tam 30.jūnijā Ļebedevs izcīnīja trešo vietu Polijā notikušajā Eiropas čempionāta pirmajā finālposmā, pirmo reizi kādam no Latvijas spīdvejistiem šāda mēroga sacensībās kāpjot uz goda pjedestāla.

Līdz ar to pēc diviem posmiem Ļebedevs kopvērtējumā ieguvis 25 punktus, kas viņam ļāvis kļūt par jauno Eiropas čempionāta līderi. Tikmēr par punktu mazāk ir Lagutam, bet trešais ar 21 punktu ir čehs Vāclavs Milīks.

Zīmīgi, ka Ļebedevam kvalifikācijas sacensībās neizdevās izcīnīt ceļazīmi uz Eiropas čempionāta finālposmiem, taču viņš saņēma īpašo ielūgumu jeb "wild card". Viņš īpašo ielūgumu startam Vecā kontinenta meistarsacīkšu finālposmos ieguvis otro gadu pēc kārtas, pērn šo sacensību četru finālposmu summā kopvērtējumā izcīnot devīto vietu.

Šogad Eiropas čempionātā plānotas četras finālsacensības. Trešās finālsacensības 5.augustā notiks Halstavīkā Zviedrijā, kamēr sezona 16.septembrī noslēgsies vēl vienā Polijas trasē Ļubļinā.

Vēl 2014.gadā Maksims Bogdanovs Eiropas čempionātā izcīnīja sesto vietu un kļuva par pirmo Latvijas sportistu, kurš šajās sacensībās iekļuvis pirmajā sešiniekā.

Iepriekšējo sezonu Daugavpils "Lokomotīves" līderis Ļebedevs šajā sezonā pārstāv Polijas ekstralīgas vienību Vroclavas "Sparta". Pagājušajā nedēļas nogalē viņš Rīgā palīdzēja Latvijas izlasei iekļūt Pasaules kausa pusfinālā.

Pērn par Eiropas čempionu spīdvejā kļuva Nikijs Pedersens no Dānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!