Foto: LETA
Talantīgais Latvijas motokrosa braucējs Pauls Jonass sezonas pēdējā Eiropas čempionāta posmā startēs 250 kubikcentimetru klasē, sarunā ar aģentūru LETA pastāstīja sportists.

Šomēnes Jonass ar divu nedēļu intervālu kļuva gan par pasaules, gan Eiropas čempionu 125 kubikcentimetru klasē.

Ja pasaules čempionātā bija tikai viens posms, Eiropas meistarsacīkstes risinās visas sezonas garumā, un Jonass titulu garantēja jau vienu posmu pirms čempionāta beigām.

"Patīkami tikt pie diviem tituliem īsā laikā. Visu sezonu gatavojos, ziemā cītīgi strādāju, un izdevās sasniegt mērķus," izteicās vien 16 gadus vecais Jonass.

Eiropas čempionāta priekšpēdējā posmā Jonass svētdien izcīnīja kārtējo uzvaru, tuvāko sekotāju apsteidzot par vairāk nekā 20 sekundēm. Sportists atzina, ka nav īpaši taupījies, lai tikai finišētu, kas arī, visticamāk, būtu garantējis titulu. "Centos sagatavoties tāpat kā visām sacensībām. Ja sāk taupīties, vienmēr sanāk ķibeles. Tāpēc braucu uz visiem 100%. Tā kā nolija neliels lietus, trase bija dubļaina, kas man ļoti patīk."

"Savukārt pasaules čempionātā viss izšķīrās vienā posmā un divos braucienos, tāpēc pēc uzvarēta pirmā brauciena otrajā īpaši sakoncentrējos un braucu nedaudz prātīgāk, jo galvenais bija tituls," stāstīja sportists.

Jau iepriekš Jonass pieļāva, ka priekšlaicīgas titula garantēšanas gadījumā sezonas beigās viņš varētu izmēģināt spēkus 250 kubikcentimetru klasē. Tāpat netika izslēgta iespēja, ka sportists jau šosezon varētu debitēt arī pasaules čempionāta MX2 klasē. Tomēr tagad priekšroka dota Eiropas čempionāta pēdējam posmam 250 kubikcentimetros.

Kā viens no galvenajiem iemesliem par labu 250 kubikcentimetru klasei šoreiz bijis tas, ka tur viņu sagaida viens 30 minūšu brauciens, jo divi braucieni pa 40 minūtēm kā MX2 klasē jaunajam sportistam tomēr varētu būt par smagu.

"Secinājām, ka Līropas trase ir pārāk smaga, tāpēc sezonas beigās man divreiz 40 minūtes būtu grūti izturēt," Jonass vairākkārt uzsvēra, ka sezonas beigās galvenais ir negūt traumas. "Salīdzinot 250 kubikcentimetrus ar 125 kubikcentimetriem motocikls būs tāda pat izmēra, bet ar daudz jaudīgāku un nedaudz smagāku motoru, kas līdz ar to ir fiziski grūtāk."

Jonass stāstīja, ka ar 250 kubikcentimetru motociklu braucis visu ziemu, bet sezonas gaitā uz tā nav kāpis un pagaidām aizvadījis tikai vienu treniņu, bet pirms 8.septembrī paredzētajām sacensībām sanāks vēl vien pāris treniņi. Tāpēc šoreiz viņš konkrētus mērķus neuzstāda.

"Centīšos nobraukt pēc iespējas labāk, jo tā būs jau kā gatavošanās nākamajai sezonai. Galvenais izvairīties no traumām," Jonass secināja, ka šoreiz, visticamāk, vēl nevarēs konkurēt ar pašiem labākajiem šīs klases braucējiem.

Runājot par nākamo sezonu, Jonass atzina, ka pilnīga skaidrība būs drīzumā, tomēr paredzams, ka viņš startēs 250 kubikcentimetros.

EMX 125 kubikcentimetru klasē Jonass debitēja pērn, kad kopvērtējumā izcīnīja piekto vietu. Savukārt vēl gadu pirms tam Jonass triumfēja pasaules junioru čempionātā 85 kubikcentimetru klasē.

Latvijas Motosporta federācija Jonasa sveikšanu ar izcīnītajiem tituliem organizē šajā nedēļas nogalē Cēsīs, kur risināsies Latvijas čempionāta posms.

Jau sestdien, kad trasē dosies bērnu klases un bērnu motokrosa komandas, KTM teltī visi Jonasa fani un motokrosa līdzjutēji varēs sportistam izveidot apsveikumu, uzrakstīt vai uzzīmēt novēlējumu un gatavoties Jonasa sagaidīšanai trasē svētdienā. Oficiālā Jonasa sveikšana būs plkst.15, bet vēlāk viņš apbalvos piecus savus atraktīvākos un interesantākos fanus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!