Foto: F64
Latvijas motokrosa blakusvāģiem izlase šogad nepiedalīsies Eiropas Nāciju kausa izcīņā, kurā ir viena no titulētākajām komandām, jo pilotu trūkuma dēļ ir problēmas nokomplektēt ekipāžas, atklājis Latvijas Motosporta federācijas (LaMSF) ģenerālsekretārs Kaspars Kuļikovs.

Latvijas izlase ir divkārtēja Eiropas Nāciju kausa uzvarētāja, un uz goda pjedestāla stājusies katru reizi kopš 2004.gada. Tomēr šogad dažādu iemeslu dēļ pasaules čempionātā pilnu sezonu aizvadīja vien Latvijas kantētāji, kuri palīdzēja citu valstu pilotiem.

"Teorētiski mums būtu piloti, tomēr, praktiski apspriežoties, secinājām, ka ar šādu sastāvu nebūtu pa spēkam pacīnīties par labām vietām, pat par sešinieku," aģentūrai LETA izteicās Kuļikovs. "Tā kā tas nav lēts prieks, šogad sacensības izlaidīsim, jo federācijai ir arī daudzi citi izdevumus prasoši pasākumi."

Kā atklāja Kuļikovs, LaMSF jāapmaksā gan Latvijas vadošo solo motokrosa pilotu Matīsa Karro un Paula Jonasa mehāniķu un tehnikas nogādāšana Ķegumā gaidāmo prestižo Nāciju kausa izcīņu solo motocikliem, gan enduro, triāla un supermoto izlašu dalība Nāciju kausos. Tāpat, iespējams, uz Nāciju kausu dosies arī kvadriciklu komanda, kam sacensības notiek paralēli blakusvāģu sacensībām, tomēr pagaidām tas vēl nav apstiprināts.

Šāgada pasaules čempionāta sezona blakusvāģu motokrosā aizritēja bez līdz šim labākajiem Latvijas pilotiem - Māris Rupeiks pagājušās sezonas izskaņā notikušajā Nāciju kausā guva ļoti smagas traumas un pagaidām par atgriešanos sportā vēl nedomā, bet brāļu Jāņa un Laura Daideru ekipāža izjuka, kad kantētājs Lauris tika pieķerts dopinga lietošanā.

Tāpat ļoti smagu galvas traumu pagājušās sezonas vidū guva Latvijas pilots Arnolds Sīlis, kurš sacensībās brauca ar savu brāli Gintu. Pēc negadījuma Arnolds Sīlis divus mēnešus pavadīja komas stāvoklī un arī šobrīd turpina rehabilitāciju.

Pasaules čempionātā pilnu sezonu aizvadīja vien divi Latvijas kantētāji - Kaspars Stupelis ar Nīderlandes braucēju Etjēnu Baksu svētdien trešo gadu pēc kārtas un piekto reizi karjerā kļuva par pasaules vicečempionu, bet beļģu braucēja Jana Hendriksa un latviešu kantētāja Elvija Mucenieka ekipāža pēdējā posmā no rokām izlaida kopvērtējuma trešo vietu, paliekot ceturtie.

"Latvijas čempionātā šogad brauca 27 blakusvāģi, bet lielākoties tajos bija somu, igauņu un lietuviešu ekipāžas, savukārt latviešu ekipāžas bija tikai astoņas," atzina Kuļikovs.

LaMSF ģenerālsekretārs stāstīja, ka Laurim Daideram diskvalifikācija noslēgsies novembrī un pastāv iespēja brāļiem atgriezties trasē, tomēr pagaidām vēl viņi par to nav pārliecināti.

"Sportisti ir jauni. Šogad Latvijas čempionātā Jānis Daiders brauca duetā ar Ilvaru Skūltānu, tomēr arī šeit viņi palika tikai otrie, bet abas pārējās vietas uz pjedestāla aizņēma igauņi," teica Kuļikovs.

"Rupeiks saprata, ka trauma ir nopietnāka, nekā sākumā šķita. Viņam pirms sezonas pat bija motocikls sarūpēts, tomēr veselības problēmas joprojām liek par sevi manīt. Vēlēšanās viņam ir, bet pagaidām vēl nav zināms, vai izdosies atgriezties," izteicās Kuļikovs, gan paužot bažas, vai viņam tāpat izdotos cīnīties par vietu pasaules čempionāta trijniekā vai pieciniekā, ko Latvijā visi pieraduši.

Kā vēl vienu no variantiem Kuļikovs minēja, ka kāds no Latvijas vadošajiem kantētājiem Stupelis vai Mucenieks izveidotu ekipāžu ar kādu no Latvijas pilotiem kā Jāni Daideru vai Alvi Tribocki.

Eiropas Nāciju kauss blakusvāģiem 11. un 12.oktobrī risināsies Nīderlandē. Zem citu valstu karogiem tajā startēs kantētāji Stupelis un Mucenieks.

Bez divām uzvarām Latvija Eiropas Nāciju kausā kopš 2004.gada izcīnījusi arī piecas otrās vietas, ieskaitot iepriekšējās divas sacensību aizvadīšanas reizes.

Pērn sacensības tika atceltas pēc tam, kad bojā gāja angļu kvadriciklu sportists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!