Foto: DELFI
Pirmo reizi pēc ilgāka pārtraukuma Latvijas rallija čempionāta posms notiks Igaunijā, "auto24 Rally Estonia 2012" ietvaros. Rallija direktors ir Urmo Āva, kurš, kā tas nereti gadās, no rallija pilota ir "pārkvalificējies" uz organizatoru.

Tie, kuri seko līdzi WRC, noteiksi atceras Urmo Āvas vārdu - viņš bija nākamā igauņu zvaigzne pasaules čempionātā, kad no tā aizgāja Marko Martins. Taču Āva neturpināja savas gaitas WRC, bet atgriezās mājās un tāpat kā viņa tautietis, pievērsās rallija lietām paša mājās. Ja Martins izveidoja savu rallija komandu, tad Āva kopā ar domubiedriem izveidoja "Rally Estonia", kas pāris gadu laikā ir kļuvis par vienu no lielākajiem un nopietnākajiem motoru sporta pasākumiem Baltijā. Jautāts, kāpēc viņš pievērsies rallija organizatora darbam, Āva atbild: "Tā ir mana misija - popularizēt un attīstīt ralliju Igaunijā un Baltijā!"

"Baltijas valstis pašas par sevi ir pārāk mazas, lai tikai pie sevis sarīkotu spēcīgu rallija čempionātu," par kopējiem posmiem saka Āva. "Mana doma ir, ka nākotnē Igaunijas čempionātā vajadzētu iekļaut vienu ralliju Latvijā un vienu Lietuvā, un 4-5 posmos Igaunijā. Tādējādi mēs varam paaugstināt sacensību līmeni, līdzjutēju, sponsoru un mediju interesi. Bet par vērtīgāko būtu jākļūst Baltijas čempiona titulam."

Jau no paša sākuma "Rally Estonia" organizatori nolēma, ka šim sacensībām ir "jāizskan" pēc iespējas plašāk. Izmantojot labi pazīstamo Igaunijas vārdu, savus sakarus WRC, kā arī pārbaudītus ātrumposmus Otepes apkārtnē, rīkotāji centās iekļūt starptautiskā apritē. Izskanēja baumas, ka igauņi vēloties iekļūt "International Rally Challenge" (IRC) kalendārā, taču viņi izvēlējās citu ceļu, iegūstot FIA Eiropas vēsturisko automobiļu rallija čempionāta posmu. "Vēsture ir neatņemama rallija daļa un mēs to nedrīkstam aizmirst," saka Āva. "Tajos laikos rallijā virmoja pavisam cita kalibra kaislības, un mēs to gribam parādīt jaunajai paaudzei!"

"auto24 Rally Estonia 2012", kā jau minēts, būs arī Latvijas čempionāta posms un tajā piedalīsies 21 mūsmāju ekipāža. Kopumā šīm sacensībām pieteikušās 139 ekipāžas klasiskā rallija ieskaitē un 36 mašīnas vēsturisko auto čempionāta posmam.

Tā kā augusta pirmajā nedēļas nogalē Somijā notiks kārtējais WRC posms, vairāki pasaules čempionāta dalībnieki "auto24 Rally Estonia" izmantos kā treniņus "kaujas apstākļos" pirms Somijas rallija. Tādējādi Igaunijas rallija dalībnieku sarakstā ir tādi braucēji kā norvēģis Madss Ostbergs, kuram jāaizstāv pagājušā gada "Rally Estonia" uzvarētāja tituls, čehs Martins Prokops, beļģis Tjerī Nevils un soms Jari-Mati Latvala, kurš gan startēs vēsturisko auto ieskaitē.

Rallijs risināsies divas dienas - 20. un 21. jūlijā. Sacensībās iekļauti 12 ātrumposmi, bet Latvijas čempionāta dalībnieki brauks tikai deviņus. Rallija atklāšanas ceremonija Otepē piektdien, 20. jūlijā, pl. 16:50, sestdien sacensību starts pl. 10:50, finišs - pl. 19:15.

"auto24 Rally Estonia 2011" fotogalerija


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!