Foto: Publicitātes foto
Latvijas pilots Uvis Slakteris ("Riga Powerboat Team") smagā cīņā, startējot no pēdējās pozīcijas, Kauņā izcīnīja 11. vietu šāgada pasaules čempionāta pirmajā posmā ūdens motosportā F2 klasē, informē Latvijas ūdens motosporta federācija (LŪMSF).

Šāgada pasaules čempionāta sezona iesākās ļoti spraigi, jo uz pirmo posmu Lietuvā bija ieradušās 23 komandas. Pamatsacīkstē drīkst piedalīties tikai 20 laivas, tāpēc kvalifikācijas braucienos piloti brauca uz riska robežas.

Uvim Slakterim kvalifikācijā izdevās uzrādīt ceturto labāko laiku, kas nozīmēja izdevīgo ceturto starta pozīciju un mierīgi pavadītu vakaru pirms sacīkstes. Bet, sverot laivu kopā ar pilotu, izrādījās, ka trūkst 5 kg līdz normai - 550 kilogramiem. Tas nozīmēja diskvalifikāciju kvalifikācijas braucienā un cīņa par iespēju piedalīties pasaules čempionāta posmā bija jāsāk atkal no sākuma, bet nu jau nākošās dienas rītā, no pēdējās pozīcijas.

Šajā kvalifikācijas braucienā par atlikušajām četrām vietām PČ finālā cīnījās septiņas laivas. Slakterim izdevās labs starts, un viņš uzreiz nokļuva otrajā pozīcijā, bet jau pirmajā aplī notika avārija un startu vajadzēja atkārtot, bet šoreiz jau gaitā, ne no starta plosta.

Latvijas pilots atkal cīņu iesāka no pēdējās pozīcijas, bet brauca pārliecinoši un atkal spēja aizcīnīties līdz otrajai pozīcijai. Slaktera apdzīšanas manevri bija tik meistarīgi, ka pat konkurentu komandas tiem veltīja ovācijas un aplausus.

Ļoti smaga Uvim Slakterim izvērtās arī pati sacīkste. Viņam jau startā bija izdevies apsteigt vairākus konurentus, taču jau pirmajā aplī notika avārija un sekoja atkārtots starts. Arī tas Slakterim bija izcils, bet arī šajā reizē pirmajā aplī notika avārija. Šoreiz tiesneši drošības apsvērumu dēļ pieņēma lēmumu par startu gaitā. Tas Uvim Slakterim bija īpaši neizdevīgi, jo viņam bija jābūt kolonnas beigu galā – septiņpadsmitajam un tas padarīja vadošo braucēju panākšanu gandrīz neiespējamu, jo līderi startēja vairākus simtus metru priekšā Latvijas pilotam.

Arī trešajā startā notika vēl viena avārija, kas izrādījās ļoti smaga, un tajā bija nopietni jāiesaistās glābējiem un mediķiem, jo pilots avārijā nespēja tikt ārā no kapsulas un ilgstoši atradās zem ūdens bez skābekļa. Pēc veiksmīgas palīdzības saņemšanas cietušais tika nogādāts slimnīcā reanimācijā, kur atrodas mediķu uzraudzībā.

Neskatoties uz slikto starta pozīciju un psiholoģisko spiedienu, Slakteris spēja apdzīt piecus pilotus un izcīnīja augsto 11 vietu.

"Esmu dusmīgs, ka par visu rūpīgi nepārliecināmies. Kad paziņoja, ka mums trūkst piecu kilogramu, sākām meklēt kļūdu aprēķinos. Neatradām, bet pielikām klāt trūkstošos kilogramus. Kad nākamajā dienā atkal bija svēršana, izrādījās, ka pieliktie lieki kilogrami šoreiz ir pat par daudz," par kļūmēm ar laivas svēršanu Uvis Slakteris. "Būtu pārsvēruši laivu vēlreiz, varbūt būtu iztikuši bez visiem stresiem un startējis no labas pozīcijas. Nav saprotams kā, bet izskatās, ka sverot bija kāda tehniska kļūme."

"Starts gaitā ir ļoti izdevīgs pirmajiem braucējiem, bet tālākajiem gandrīz nav cerību panākt pirmos," piebilst pieredzējušais pilots. "Mana stiprā puse ir izrāviens startā, ko daudz reizes esmu realizējis, bet šeit tam nebija lielas nozīmes. Šī būs laba mācība, ka sportā nav sīkumu, toties ir gūta milzīga pieredze, braucot tik nervozos apstākļos. Vienīgais lielais prieks ir par kolēģes Ievas Milleres uzvaru FR1000 klasē Eiropas čempionāta posmā, kas arī šeit norisinājās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!