Foto: Volkswagen Motorsport

Austrālijas WRC rallijā aizņemot visu goda pjedestālu, vācu autoražotāju "Volkswagen" rūpnīcas komanda sakrājusi tik lielu punktu skaitu pasaules rallija čempionātā (WRC), ka jau tagad var lepni saukt sevi par pasaules čempioniem autoražotāju komandu konkurencē.

"Volkswagen" komandai šis jau ir otrais pasaules čempionu tituls komandu vērtējumā - pirmo viņi ieguva pērn, savā debijas WRC sezonā.

Montekarlo rallijs. Tēvs Sebastjanu Ožjēru nosauc par traku

WRC sezonas pirmais posms, prestižais Montekarlo rallijs šogad parād'ja savu raksturu visā krāšņumā - mainīgi laika un ceļa apstākļi, piesniguši ceļi un riepu "loterija".

Uzvaru šajā rallijā izcīnīja 2013.gada pasaules čempions Sebastjens Ožjērs, kuru paša tēvs nosauca par "traku", uzzinājis, ka viņa dēls uz vienu no ātrumposmiem, kurā sācis pamatīgi snigt, devies ar mīkstām "slick" tipa riepām. "Tu esi traks? Te nupat ir sācis snigt!" piezvanot no ātrumposma, dēlam teica Fransuā Ožjērs. "Es atbildēju - lieliski! Tu varēji man to pateikt pirms pusstundas, kad izbraucu no servisa parka!" smējās franču pilots. "Godīgi sakot, es esmu uzaudzis šajā apkārtnē, tā kā tiku galā."

Zviedrijas rallijs. Latvala parāda, kurš ir 'ziemas karalis'

Zviedrijas rallijā, vienīgajā patiesajā ziemas posmā WRC kalendārā, skandināvu slavu atkal uzspodrināja soms Jari-Mati Latvala. "Šī uzvara man ir īpaši svarīga, jo tieši Zviedrijā es izcīnīju savu pašu pirmo WRC uzvaru," saka somu pilots. Toreiz, 2008. gadā, Latvala kļuva par visu laiku jaunāko pasaules čempionāta posma uzvarētāju.

Meksikas rallijs. ''Caramba', kas par uzvaru!'

Turpinot cīņu ar Ožjēru, taču papildinot punktu krājumu "Volkswagen" komandai, uzvaru Argentīnas rallijā izcīnīja Jari-Mati Latvala.

"Man liels prieks uzvarēt šajā rallijā, jo pagājis diezgan ilgs laiks, kopš Argentīnā triumfējis soms," teica Latvala. Argentīnas rallijs šogad bija īpaši smags, laikapstākļiem nelutinot braucējus, sagādājos ātrumposmos biezu miglu un dziļus dubļus, un daudzi atzina, ka tās bija smagākās sacensības, kādās nācies piedalīties.

Portugāles rallijs. 'Šis ir mans mīļākais rallijs!'

Sebastjanam Ožjēram uzvarot Portugāles WRC posmā, "Volkswagen" komanda sasniedza vēl vienu čempionāta rekordu - astoņas uzvaras pēc kārtas. Savukārt Ožjēram Portugāles rallijs ir īpaši veiksmīgs - četras uzvaras piecos gados.

Pirms starta attiecīgo Portugāles reģionu piemeklēja pamatīgi plūdi un brīžiem ekipāžām pat radās problēmas ar trases pierakstīšanu, taču sacīkšu laikā debesis noskaidrojās, straumes noplaka un peļķes iesūcās zemē, un rallijs notika, kā ierasts. Un šādos apstākļos Ožjērs ir neapturams.

Argentīnas rallijs. Somu tango


Uzvarētāju sombrero un kovboju zābaku pāris pēc Meksikas rallija pēdējā ātrumposma tika Sebastjenam Ožjēram ar stūrmani Žiljēnu Ingrasiju. Šā rallija lielākā problēma bija milzu karstums, kas sporta automašīnā pārsniedza pat +40 grādus, un čempionāta garākais, 55 kilometrus garais, ātrumposmus. Ar abiem "Volkswagen" komanda tika galā spīdoši un guva vēl vienu dubultuzvaru.

Sardīnijas rallijs. Uzvar tas, kurš ir pirmais pēc pēdējā ātrumposma

Sardīnijas rallijs pierādīja seno autosporta patiesību, ka uzvaru izcīna tas pilots, kurš ir kopvērtējuma galvgalī pēc pēdējā sacensību ātrumposma. Ilgi bijis rallija vadībā, Jari-Mati Latvala pārsita riteņus un pazaudēja pirmo vietu, noslīdot pat uz trešo pozīciju. Toties Sebastjens Ožjērs izcīnīja savu ceturto sezonas uzvaru un 11. uzvaru pēc kārtas komandai.

"Mēs darījām visu iespējamo, lai uzturētu spriedzi Latvalam, un tas beigu beigās atmaksājās," atzina Ožjērs. 

Polijas rallijs. Turpinot futbolistu iesākto

Kamēr Vācijas futbola izlase soļoja pretim uzvarai Pasaules kausa izcīņā, "Volkswagen" rallija komanda sekoja līdzi notikumiem Brazīlijā un uzvarēja Polijas WRC posmā, pa vidu starp rezultātiem "iemetot aci" arī televizorā, kur translēja futbolu.

"Izbaudīju katru kilometru, un līdzjutēju skaits trases malā bija vienkārši kaut kas neticams!" pēc finiša sajūsminājās Sebastjens Ožjērs, kuram pēc Francijas futbola izlases fiasko Pasaules kausa izcīņā nekas cits neatlika kā atbalstīt savu darba devēju komandu…

Somijas rallijs. Augstu lido un ātri brauc

Pēc vairākām sirdi plosošām situācijām, kad kārotā uzvara izslīd no pirkstiem, somu pilots Jari-Mati Latvala savam mājas WRC posmam gatavojās ar īpašu apņēmību. Tik koncentrējies un nopietns Latvala sen nebija redzēts. Un tikai pēc finiša, jau stāvot sajūsminātā pūļa priekšā "Paviljonki" centrā, Latvala izskatījās tik laimīgs, kā nekad.

Gluži tāpat, kā "Volkswagen" komandas vadība, kas sagaidīja savu 12. uzvaru pēc kārtas WRC posmos…

"Fani nav pelnījuši tik ilgu uzvaru deficītu, un šo uzvaru es veltu viņiem," pēc sacīkstes teica Latvala, kurš sagādāja mājiniekiem uzvaru Somijas rallijā pēc četru gadu pārtraukuma. Viņa pārsvars pār otrajā vietā esošo Ožjēru pēc 26 ātrumposmiem bija nieka 3,6 sekundes. 

Vācijas rallijs. Vīnogulāju 'pļaujmašīnas'

Turpināt uzvaru gājienu pasaules čempionātā "Volkswagen" komandai liedza Vācijas rallija viltīgie asfalta ceļi. Vispirms pa Mozeles ielejas vīnogulājiem nokūleņoja Ožjērs, bet sacensību pēdējās dienas rītā kā pļaujmašīna pa vīna dārziem izbrauca Latvala, izstājoties no šā rallija, būdams līderpozīcijā.

Sāpīgs trieciens pa "Volkswagen" komandas pašapziņu, ko nedaudz mīkstināja norvēģa Andreasa Mikelsena trešā vieta…

"Nedēļas nogale, ko aizmirst," teica Ožjērs. "Es pieļāvu kļūdu ar traģiskām sekām," tā Latvala.

Austrālijas rallijs. Tituls ir mūsu!

Autosportā profesionālās komandas izvēlas lieki "nekoķetēt" ar intrigām, spriedzi, spēlītām. Labāk titulu ir izcīnīt ātrāk, nevis paļauties uz veiksmi sezonas beigās - ja nu tai labpatīk novērsties… 

Austrālijas rallijā "Volksawgen" komanda dabūja pilno "džekpotu", aizņemot visus trīs goda pjedestāla pakāpienus - uzvara Ožjēram, otrā vieta Latvalam, trešā Mikelsenam. WRC kopvērtējumā "Volkswagen" komandai pēc šā rallija 348 punkti, "Citroen" - 154, un līdz sezonas beigām ir atlikuši trīs posmi.

"Titulu vienmēr ir grūtāk aizstāvēt nekā izcīnīt. Šogad bija daudz grūtāk nekā pērn," atzīst komandas direktors Josts Kapito. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!