Foto: Publicitātes foto
Apdrošināšanas uzņēmuma "Balta" atlīdzību direktors Ingus Savickis sniedz vairākus vērtīgus padomus autovadītājiem, kā izvairīties no avārijām ziemā.

Vienmēr izvēlieties kvalitatīvas un atbilstošas ziemas riepas! Riepu tirgotāji palīdzēs izvēlēties jūsu automašīnai un braukšanas maršrutam vispiemērotākās.

Atcerieties, ka lietotu riepu, vai reti lietotu automašīnu riepām gumija ātrāk zaudē savas kvalitātes īpašības.

Latvijā minimālais pieļaujamais ziemas riepu protektora dziļums ir 4 mm. Autovadītāji, kas pērk lietotas ziemas riepas ar protektora dziļumu 5-6 mm, neko daudz neietaupa. Šādas riepas drošai braukšanai būs derīgas tikai dažus mēnešus, un nākošgad būs jāpērk atkal citas.

Izvēlieties stiklu apskalošanas šķidrumu ar pietiekami zemu sasalšanas temperatūru! Lietojot nekvalitatīvus logu šķidrumus, pastāv risks, ka, temperatūrai pazeminoties, pēkšņi zaudēsiet redzamību caur priekšējo vējstiklu.

Pārbaudiet un noregulējiet bremžu sistēmas darbības vienmērīgumu! Sausos ceļa apstākļos šķietami mazās bremžu sistēmas nepilnības var palikt nepamanītas, bet uz slidena ceļa tās var novest pie automašīnas pēkšņas un nekontrolētas sanešanas.

Pārbaudiet riteņu savirzi un nobalansējiet riteņus! Arī šādi defekti rada papildus saslīdēšanas riskus, kā arī var apgrūtināt vadāmību.

Atsvaidziniet savas ziemas braukšanas prasmes vai nu speciālā braukšanas skolā, vai kādā tukšā laukumā!

Speciālā laukumā vai uz tukša ceļa nelielā ātrumā pamēģiniet strauji bremzēt vai mainīt braukšanas trajektoriju! Šādi gūsiet sapratni par bremzēšanas ceļa garumu un savas mašīnas reakciju.

Sekojiet līdzi ceļa stāvoklim un nezaudējiet uzmanību braucot! Atklātos ceļa posmos un zem pārvadiem vai tiltiem temperatūras un vēja ietekmē var rasties apledojums.

Īpašu uzmanību pievērsiet, tuvojoties krustojumiem, pie kuriem, automašīnām bremzējot un uzsākot braukšanu, sniega segums ļoti ātri kļūst slidens!

Temperatūrai esot ap 0*C, nedaudz piebremzējiet, lai sajustu ceļa stāvokli, un iespējamo "melnā ledus" klātbūtni, ko braucot ir ļoti grūti pamanīt!

Nebrauciet noguris vai samiegojies, jūsu spēja reaģēt dramatiski samazināsies!

Ja ziemā nākas izmantot rezerves riteni, vislabāk, ja tas ir tieši tāds pats, kā pārējie. Ja tiek izmantots cits ritenis vai rūpnīcas speciālais, brauciet daudz lēnāk un ļoti uzmanīgi, jo uz slidena ceļa riteņu atšķirības var ļoti ātri novest pie negadījuma! Ja ceļa apstākļi ir neapmierinoši, labāk izmantojiet auto evakuatora pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!