Kompānija "Audi" pašlaik notiekošās Detroitas autoizstādes ietvaros atklājusi jaunus attēlus ar "Lunar Quattro" pašgājēju, kas konkursa "Google Lunar XPRIZE" ietvaros pretendē uz 30 miljonu ASV dolāru galveno balvu un iespēju 2017. gadā doties ekspedīcijā uz Mēnesi.

Saskaņā ar konkursa nolikumu uzvarēs tā komanda, kura spējīga izstrādāt tādu pašgājēju, kuru iespējams nogādāt no Zemes uz Mēnesi. Tāpat aparātam jābūt spējīgam pa Mēness virsmu nobraukt vismaz 500 metru un jānosūta uz Zemi attēli un video augstā izšķirtspējā.

Konkursā drīkst piedalīties tikai tās komandas, kurās privātais finansējums ir vismaz 90%. "Audi" šajā konkursā nolēma atbalstīt Berlīnē bāzēto inženieru grupu "Part-Time Scientists". Projekta izstrādē savu zinātību sniedz arī "Audi" inženieri. Līdz šim "Audi Lunar Quattro" jau ieguvis divas "Google Lunar XPRIZE" prēmijas par kopumā 750 tūkstošiem dolāru.

Alumīnija "Audi Lunar Quattro" sver 35 kilogramus, bet tā kustību nodrošina elektromotori, kas iebūvēti riteņu rumbās. Elektromotori enerģiju iegūst no litija jonu akumulatoriem, kas uzlādējas no saules bateriju paneļiem.

Pašgājēja teorētiskais maksimālais braukšanas ātrums ir 3,6 km/h. Turklāt visi četri riteņi ir grozāmi 360 grādu leņķī. "Audi Lunar Quattro" priekšdaļā ir 3D kamera, kas ļauj iegūt telpisku attēlu. Savukārt trešais objektīvs paredzēts panorāmas attēlu uzņemšanai.

Tuvākajā laikā "Audi" un "Part-Time Scientists" komanda plāno samazināt pašgājēja masu, kā arī uzlabot tā elektromotorus, borta elektroniku un akumulatoru komplektu.

Konkursā "Google Lunar XPRIZE" piedalās 16 komandas no visas pasaules. Aptuveni 380 tūkstošu kilometru ceļojums noslēgsies uz Mēness ekvatora, netālu no vietas, kuru izmantoja arī NASA savai Mēness misijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!