Foto: LETA

Ceturtdien, 21. septembrī, ir diena bez bojāgājušajiem uz ceļiem Eiropā jeb "Projekts Edward". Šo satiksmes drošības dienu aizvadītajā gadā uzsāka Eiropas Komisija un Starptautiskā automobiļu federācija (FIA). Projekta mērķis ir panākt būtisku un ilgtermiņa nāves gadījumu un nopietnu traumu skaita samazinājumu uz ceļiem gan Eiropā, gan citu pasaulē. Projekta īstenošanā iesaistās Eiropas valstu un pašvaldību institūcijas, valstu autoklubi, nevalstiskās organizācijas, autovadītāji un citi satiksmes dalībnieki.

Šogad FIA uzsāk arī īpašu projektu #parkyourphone, kura uzdevums ir pievērst uzmanību, cik bīstama var būt neuzmanīga viedtālruņu lietošanu pie automašīnas stūres, braucot ar velosipēdu vai vienkārši pārvietojoties ar kājām.

Eiropas ceļu satiksmes negadījumu statistika liecina, ka ir parādījies jauns drauds saistībā ar neuzmanīgu viedtālruņu lietošana – navigācijas galamērķu izvēle un rakstīšana brauciena laikā. Tieši šī iemesla dēļ aizvadītajā gadā pieaudzis dažādu ceļa satiksmes negadījumu skaits, tādēļ FIA un LAMB aicina uzstādīt navigācijas mērķus jau pirms brauciena, vai, ja tie jāmaina, apstāties stāvvietā un tad veikt nepieciešamās manipulācijas.

Arī Latvijā viedtālruņa lietošanai pie automašīnas stūres ir bēdīgas sekas, jo katru gadu pieaug autovadītāju skaits, kuri sodīti par neatļautu mobilo telefonu lietošanu pie stūres. Līdzīga problēma ir citās Eiropas valstīs, kur ir arī bojāgājušie, tādēļ viens no dienas bez bojāgājušajiem uz ceļiem Eiropā aicinājumiem ir nelietot viedtālruni brauciena laikā. Eksperti uzskata, ka skats viedtālrunī atņem tās dažas reakcijas sekundes, kuras ļautu izvairīties no avārijas un izglābtu ne vienu vien satiksmes dalībnieku.

Gan pirms "Project Edward" dienas Eiropā 21. septembrī, gan pēc tās īpašā vietnē, kura ir arī latviešu valodā, ir iespējams apliecināt rūpes par satiksmes drošību un nodod zvērestu, solot ievērot satiksmes noteikumus, vadīt automašīnu ar atļauto ātrumu, pārbaudīt riepu stāvokli, ieslēgt gaismas, pievērst īpašu uzmanību, braucot gar skolām un vietām, kur ir daudz bērnu un pildīt citus labi zināmus rakstītus un nerakstītus noteikumus, lai uzlabotu satiksmes drošību.

Autoklubs LAMB aicina kopā ar citiem Eiropas autovadītājiem nodot zvērestu, lai visi ceļu satiksmes dalībnieki būtu vienoti savos solījumos un centienos panākt, ka satiksmē bojā neiet neviens cilvēks. Šogad kampaņu atbalsta autoklubi vairāk nekā 20 valstīs.

2016. gada 21. septembrī Eiropas valstīs satiksmes negadījumos bojā gāja 43 cilvēki, bet gadu pirms tam šajā datumā traģiskais skaitlis bija 70. Tas nozīmē, ka ar dažādām satiksmes drošības kampaņām ir iespējams situāciju mainīt, un ne tikai īpašajā "Project Edward" dienā, bet visu gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!