Gadījumos, ja Latvijas iedzīvotāji nolēmuši pārcelties uz dzīvi Lielbritānijā un plāno arī tur turpmāk izmantot savu transportlīdzekli, tad tas ir jāpārreģistrē atbilstoši Lielbritānijas likumdošanai un jāapdrošina, atgādina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB).

"Mūsu tautieši bieži vien neievēro to, ka, ja Lielbritānijā transportlīdzeklis tiek ievests no citas valsts, tas jāpārreģistrē sešu mēnešu laikā, tādējādi riskējot iekulties nopietnās soda sankcijās un pat saņemt reālu cietumsodu," skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Lielbritānijas Ceļu satiksmes likums (Road Traffic Act) nosaka, ka visiem transportlīdzekļiem ir jābūt spēkā esošai atbilstošai apdrošināšanai. Pat tad, ja transportlīdzeklis aktīvi nepiedalās ceļu satiksmē, piemēram, visu gadu stāv novietots ielas malā, tam ir jābūt apdrošinātam. Ja transportlīdzeklis nav apdrošināts saskaņā ar Lielbritānijas normatīvajiem aktiem, tad tā īpašniekam tiek piemērotas bargas sankcijas.

Lielbritānijas likumdošana paredz, ka gadījumos, kad transportlīdzeklis nav apdrošināts, tā īpašniekam tiek uzlikts sods (vismaz 100 – 200 mārciņu apmērā), vienlaikus piešķirot sešus soda punktus no 12 iespējamajiem, kā arī līdz brīdim, kad tiks veikta transportlīdzekļa apdrošināšana, spēkratu konfiscē un nogādā policijas maksas stāvvietā, kuras izmaksas arī jāsedz īpašniekam (20 mārciņas dienā).

Papildus vēl jāmaksā par transportlīdzekļa atgūšanu, kas ir aptuveni 150 mārciņas. Gadījumā, ja 14 dienu laikā transportlīdzekļa īpašnieks neuzrāda nepieciešamos dokumentus, kas apliecina apdrošināšanas esamību un sodu apmaksu, transportlīdzekli vai nu pārdod, vai utilizē. Turklāt jāņem vērā, ka Ziemeļīrijā par neapdrošināta auto vadīšanu var draudēt pat reāls cietumsods.

Iegādājoties Lielbritānijas apdrošināšanu, turienes apdrošinātājs var lūgt iesniegt izziņu par autoīpašnieka apdrošināšanas vēsturi Latvijā, lai varētu izvērtēt riskus attiecībā uz potenciālo klientu, un labvēlīgas vēstures gadījumā piemērot atlaidi polises cenai.

"Šādu izziņu ir tiesīgs izsniegt vienīgi LTAB, un tajā tiek atspoguļoti transportlīdzekļa īpašnieka apdrošināšanas vēstures dati par pēdējiem 11 gadiem – apdrošināšanas līgumi un apdrošināšanas gadījumi jeb ceļu satiksmes negadījumi, par kuru izraisīšanu ir atbildīga konkrētā persona," stāsta Stengrevics.

Lai informētu Latvijas valstspiederīgos, kas apmetušies uz dzīvi Lielbritānijā, LTAB sadarbībā ar mūsu valsts vēstniecību Apvienotajā Karalistē, šomēnes realizē informatīvu kampaņu, kuras mērķis ir izglītot auto īpašniekus par apdrošināšanas nepieciešamību un sankcijām, kas var draudēt, ja tā netiek iegādāta.

"Ir svarīgi, lai auto īpašnieki apzinātos, ka neapdrošināta transportlīdzekļa vadīšana var sagādāt nepatikšanas ne vien Lielbritānijā, bet arī vēlāk, atgriežoties Latvijā vai jebkurā citā Eiropas valstī, kur sabojātās apdrošināšanas vēstures dēļ polises cena būs ļoti augsta," skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!