Foto: LETA

Gadījumā, ja tiks pasludināta apdrošināšanas sabiedrības "Balva" maksātnespēja, OCTA atlīdzības cietušajiem tiks izmaksātas no OCTA Garantijas fonda, portālu "Delfi" informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Saskaņā ar OCTA likumu Latvijā ir izveidots Garantijas fonds, kura primārais uzdevums ir nodrošināt nozares stabilitāti valstī. Garantijas fonda līdzekļus veido apdrošinātāju veiktās vienreizējās iemaksas, regulāri ikmēneša atskaitījumi no OCTA prēmijām, apdrošinātāju veiktās papildu iemaksas, LTAB regresa kārtībā atgūtie līdzekļi par ceļu satiksmes negadījuma (CSNg) rezultātā nodarītajiem zaudējumiem, kā arī ieņēmumi no fonda līdzekļu glabāšanas un ieguldīšanas.

Atbilstoši OCTA likumam gadījumos, kad tiek pasludināta kāda tirgus dalībnieka maksātnespēja, izmaksas CSNg cietušajiem tiek segtas no Garantijas fonda.

"Garantijas fonds kalpo kā aizsardzības garants un nodrošinājums, ka ikviens CSNg cietušais saņems likumā noteikto kompensāciju. No cietušo interešu aizsardzības viedokļa šāda fonda esamība ir būtiska, jo jāapzinās, ka no "Balva" klienta darbības varētu ciest jebkurš cits ceļu satiksmes dalībnieks, kurš nav saistīts ar konkrēto sabiedrību. Līdz ar to, ja apdrošinātājs nespēs vairs izpildīt saistības attiecībā pret saviem OCTA klientiem, tad šīs saistības pārņems Garantijas fonds," skaidro Stengrevics.

Jau ziņots, 16. aprīlī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pieņēma lēmumu apturēt visu "Balva" AAS izsniegto licenču darbību. Saskaņā ar LTAB datiem kopš FKTK lēmuma trīsarpus mēnešu laikā no "Balva" AAS līdzekļiem OCTA atlīdzībās izmaksāti jau vairāk nekā 1,9 miljoni latu. Šobrīd apdrošinātājs atrodas likvidācijas procesā un turpina pildīt savas saistības. Tāpat pastāv iespēja, ka "Balva" apdrošināšanas portfeļa kaut kāda daļa tiks nodota citai apdrošināšanas kompānijai.

Kā norāda LTAB, "Balva" gadījums nav pirmais, kad kādam apdrošinātajam tiek atņemta darbības licence, vēl jo vairāk – ir bijusi situācija, kad tika pasludināta apdrošinātāja maksātnespēja.

OCTA apdrošināšanas vēsturē izmaksas no Garantijas fonda, kas saistītas ar apdrošināšanas sabiedrības maksātnespējas atzīšanu, notika 2002. gadā, kad Garantijas fonds uzņēmās AS "AK Alianse" saistību izpildi. Kopējais izmaksu apmērs no fonda sasniedza gandrīz 300 000 latu un tās tika veiktas pat vēl četrus gadus pēc sabiedrības maksātnespējas atzīšanas.

"Starp "AK Alianse" un "Balva" gadījumiem ir velkamas paralēles. Arī toreiz, lai aizsargātu apdrošināto personu intereses, tika apturēta apdrošināšanas sabiedrības darbības licences. Tā kā uzņēmums nespēja turpināt pildīt savas saistības pret klientiem, tika pasludināta tā maksātnespēja. Līdz šim "Balva" ir pildījusi savas saistības, turpinot izmaksāt apdrošināšanas atlīdzības klientiem no apdrošināšanas sabiedrības līdzekļiem. Mēs ceram, ka līdzekļi pietiks, lai izmaksātu atlīdzības visiem, kam tās pienākas, un ka, aizsargājot apdrošināto personu intereses, FKTK ir savlaicīgi pieņēmis lēmumu par licenču apturēšanu un anulēšanu," informē Stengrevics.

LTAB valdes priekšsēdētājs norāda, ka "AK Alianse" tirgus daļa atšķirībā no "Balva" bija neliela, tāpēc gadījumā, ja tomēr "Balva" līdzekļi aptrūksies un izmaksas apdrošinātāja klientiem būs jāsedz no Garantijas fonda, sekas vēlāk jutīs visi autoīpašnieki. "Tā kā uzkrājums OCTA Garantijas fondā ir pietiekams, šobrīd apdrošinātāji iemaksas no OCTA polisēm neveic. Taču gadījumā, ja būs lielas izmaksas no Garantijas fonda, tad, lai atjaunotu esošo uzkrājumu, apdrošinātājiem būs jāatsāk ikmēneša iemaksas fondā. Savukārt, lai gūtu ienākumus, kurus tālāk novirzīt Garantijas fondam, apdrošinātāji būs spiesti pacelt OCTA cenas," rezumē Stengrevics.

Kopš 1997. gada, kad Latvijā tika ieviesta OCTA, Garantijas fondā jau ir uzkrāti 17 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!