Foto: DELFI Aculiecinieks
Saskaņā ar obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas (OCTA) likumu pēdējo 2,5 gadu laikā valsts un pašvaldību institūcijām par satiksmes negadījumos cietušo ārstēšanu, rehabilitāciju, kā arī pensijām un pabalstiem izmaksāti vairāk nekā trīs miljoni latu.

No tiem vairāk nekā 500 000 latu veido izmaksas no Garantijas fonda, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) apkopotā informācija.

Saskaņā ar OCTA likumu apdrošinātāji atlīdzina zaudējumus ne tikai cietušajām personām, kuras avārijā iekļuvušas ne savas vainas dēļ, bet arī valstij un pašvaldībai par šo personu ārstēšanu un rehabilitāciju. Tiek atlīdzināti arī valsts un pašvaldību izlietotie līdzekļi, kas tiek izmaksāti pensijās un pabalstos saistībā ar cietušās personas nāvi. Tiek atlīdzināta arī tehnisko palīglīdzekļu iegāde.

Kā liecina LTAB dati, laikā no 2010.gada par cietušo ārstēšanu pieņemti 2758 lēmumi par kopējo summu 1,35 miljoni latu. Savukārt par izmaksāto pensiju un pabalstu kompensāciju pieņemti 1930 lēmumi par kopējo summu 1,76 miljoni latu.

Šā gada pirmajā pusē personu zaudējumu atlīdzības veido 10,2% no kopējās izmaksu summas, savukārt valsts un pašvaldībām atlīdzinātā summa - 33,5% no personu zaudējumu atlīdzībām. Tās galvenokārt veido izdevumi par ārstēšanos stacionāros, rehabilitāciju un sniegto neatliekamo palīdzību negadījumā cietušajiem.

Tas, ka cietušajiem nerodas izdevumi saistībā, piemēram, ar neatliekamās palīdzības saņemšanu, nenozīmē, ka šādi izdevumi nerodas valstij, norāda LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics. Atbilstoši likumam valstij radušies zaudējumi jāsedz apdrošinātājiem vai LTAB no Garantijas fonda.

Stengrevics norāda, ka apdrošinātāju un LTAB izmaksātais zaudējumu atlīdzības apmērs par ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem saistīts ar medicīnas iestāžu sniegto pakalpojumu izcenojumiem, kas pēdējo gadu laikā auguši. Šo izmaksu, kā arī medikamentu cenu pieauguma dēļ atlīdzību apmērs varētu turpināt augt, prognozē LTAB valdes priekšsēdētājs.

Jūnijā stājās spēkā augstāki apdrošinātāja atbildības limiti. Tas nozīmē, ka turpmāk visos negadījumos, kas notikuši Latvijā, par personai nodarītajiem zaudējumiem OCTA atlīdzības limits vienā ceļu satiksmes negadījumā būs pieci miljoni eiro (3,5 miljoni latu) iepriekšējo 2,5 miljonu eiro (1,75 miljonu latu) vietā. Tas nozīmē lielākas garantijas ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem, informēja Stengrevics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!