10 procenti no 2009.gadā "If" reģistrētām KASKO atlīdzībām bijuši vandālisma gadījumi – saskrāpēts auto krāsojums, izsisti auto stikli, nozagts automašīnas aprīkojums. Auto vandālisma rekords novērots pērnā gada novembrī, kad 17% no "If" reģistrētām KASKO atlīdzībām bijuši vandālisma gadījumi.

Zaudējumu apmērs vandālisma gadījumā auto īpašniekam ir 500 lati un vairāk. Tādēļ autovadītāji tiek aicināti piedomāt par sava auto drošību, un rūpīgāk izvēlēties auto novietošanas vietu diennakts tumšajā laikā.

Ik gadus ziemas mēnešos, kad dominē diennakts tumšais laiks, pieaug vandālisma gadījumu skaits, salīdzinot ar vasaras mēnešiem. Taču vandālisma gadījumu skaits pērnā gada novembrī, decembrī ir pieaudzis ievērojami vairāk kā parasti. Igaunijā vandālisma gadījumu "uzliesmojums" ticis novērots pērnā gada septembrī, kad sasniedza gandrīz 25% no visām KASKO atlīdzībām un tika traktētas kā "mazo narkomānu" darbs.

Kaspars Duburs, "If" Apdrošināšanas KASKO produkta vadītājs, skaidro: "Ziemas mēnešos agri satumst, dienas ir krēslainas, tādēļ zagļi un vandāļi var rīkoties daudz nepamanītāki. Pēdējā laikā novērojam, ka arī mazvērtīgas lietas – iepirkumu maisiņš ar pārtikas produktiem vai konfekšu kārba – var kļūt par auto uzlaušanas iemeslu. Tādēļ auto īpašniekiem ir vērts vairāk pārdomāt, kādās vietās tiek atstāts auto gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā. Protams, KASKO apdrošināšana sedz vandāļu radītos zaudējumus, taču nekompensējami ir personiskie pārdzīvojumi, negatīvās emocijas, zaudētie dokumenti, praktiskās dzīves sarežģījumi, turklāt ne visiem autoīpašniekiem šobrīd ir KASKO."

Lai pasargātu savu auto no vandāļiem, sīkiem laupītājiem, un izvairītos no liekiem uztraukumiem un neparedzētiem izdevumiem, ieteicams auto īpašniekiem pievērst pastiprinātu uzmanību sava auto drošībai:
• Auto diennakts tumšajā laikā novietojiet apsargātā stāvvietā vai labi apgaismotā, pārredzamā vietā (piem., zem laternas).
• Nekad neatstājiet automašīnā redzamas lietas. Nekad nevar zināt, kas zaglim ir vērtība, bet dokumentu mape vai pārtikas iepirkumu maisiņš ir cerīgs laupījums, kas var mudināt ielauzties tieši jūsu auto.
• Vienmēr ņemiet līdzi iebūvētās audioaparatūras noņemamo paneli.
• Vienmēr centieties novietot auto redzamā vietā vai vietā, kas ir novērošanas kameras redzeslokā.
• Parūpējieties par auto drošības aprīkojumu – aprīkojiet to ar signalizāciju, un auto uz nakti novietojiet vietā, kur varat sadzirdēt signalizācijas sirēnu. Ja tas nav iespējams, tad ieteicams signalizāciju aprīkot ar peidžeru sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!