Latvijā autoīpašnieki uzskata, ka trim nozīmīgākajiem kritērijiem, veidojot OCTA polises cenu, jābūt transportlīdzekļa vadītāja izraisīto negadījumu skaitam (72%), vadītāja braukšanas stāžam (58%) un ātrumu pārkāpumu skaitam (44%). Tā liecina "Swedbank P&C Insurance" veiktā aptauja. Savukārt auto reģistrācijas vieta, vadītāja izglītības līmenis un dzimums atzīti par mazsvarīgākajiem kritērijiem.

Lauku iedzīvotāji biežāk nekā pilsētnieki kā būtiskus kritērijus atzīmē ātruma pārkāpumu skaitu (41% pret 35%) un transportlīdzekļa masu (21% pret 15%). Savukārt rīdzinieki izteikti biežāk uzvēruši, ka, veidojot OCTA polises cenu, nozīmīgs faktors ir transportlīdzekļa tips.

Interesanti, ka transportlīdzekļa vadītāja izraisīto negadījumu skaitu par visbūtiskāko kritēriju norāda iedzīvotāji vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem (68%), pretstatā jauniešiem vecuma grupā no 18 līdz 20 gadiem, no kuriem tikai 41% uzskata to par svarīgu aspektu OCTA polises cenas veidošanā.

"OCTA polises cenu ietekmē tādi faktori kā apdrošināšanas termiņš, transportlīdzekļa tips, pilna masa, vecums, reģistrācijas vieta, arī īpašnieka juridiskais statuss, automašīnas izmantošanas veids, autovadītāja braukšanas vēsture un vecums. Autovadītājiem ir svarīgi saprast, ka papildu pamatfaktoriem katra apdrošināšanas sabiedrība vēl izvirza savus kritērijus, kas ietekmē apdrošināšanas prēmijas apjomu," skaidro Pēters Kabūns, "Swedbank P&C Insurance" Latvijas filiāles vadītājs.

"Swedbank" aptauja veikta šāgada novembrī, aptaujājot 567 autovadītāju vecumā no 20 līdz 74 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku rajonos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!