Foto: EPA/Scanpix/LETA
Romas katoļu baznīcas vadītājs pāvests Francisks ir uzsācis savu vizīti Baltijas valstīs – šajā nedēļas nogalē viņš viesojas Lietuvā. Bet jau pirmdien, 24. septembrī, pāvests ieradīsies Latvijā, kas valstī šī iemesla dēļ izsludināta kā brīvdiena. Pāvesta vizīte ir vērienīgi rīkots pasākums, kā ietvaros neatņemama sastāvdaļa ir arī transportlīdzekļi, kuri Romas katoļu baznīcas vadītājiem vienmēr bijuši īpaši pielāgoti.

Tomēr esošais pāvests Francisks izceļas ar savu vienkāršību transportlīdzekļu izvēlē un nepieprasa noteikti kādu luksusa ražotāja braucamo un arī vizīte Baltijā šajā ziņā nebūs izņēmums.

Ja Lietuvā pāvests Francisks ieradās ar Itālijas aviosabiedrības "Alitalia" lidmašīnu, tad Baltijas iekšienē Romas katoļu baznīcas vadītāju no Viļņas uz Rīgu un pēc tam uz Tallinu vedīs Latvijas aviosabiedrība "airBaltic", šim nolūkam izmantojot tās flotē esošo jaunāko lidmodeli "Airbus A220-300" ar 140 sēdvietām. Atgādinām, ka "airBaltic" ir pirmā aviokompānija pasaulē, kas savā flotē iekļāva šī jaunā modeļa lidmašīnas.
Speciāli pāvestam un viņa pavadošajai delegācijai lidmašīnas interjers būs pielāgots pāvesta vizītes standarta prasībām, kas pamatā paredz atsevišķu salona nodalījumu. Savukārt uz attiecīgās lidmašīnas borta būs uzlīme ar pāvesta oficiālo ģerboni un karogu, portālu "Delfi" informēja "airBaltic" sabiedrisko attiecību vadītāja Alise Briede.

Pa sauszemi pāvests Francisks Latvijā tiks vests ar pieticīgu kompaktās klases itāliešu automobili – "FIAT Tipo", tāpat kā Lietuvas vizītē. Šāds automobilis maksā no 13 tūkstošiem eiro un pēc pāvesta vizītes tas tiks nodots izvēlētai reliģiskai organizācijai lietošanā, portālu "Delfi" informēja FIAT marku pārstāvošā dīlercentra "Autobrava" direktors Ruslans Vlasjuks.

Pāvesta vizītei paredzētais "FIAT Tipo" ir hečbeka modifikācijā (vēl šim modelim pieejama sedana un universāļa versija) ar melnu virsbūves krāsojumu. Atšķirībā no lidmašīnas šim automobilim nav paredzēts nekāds speciāls aprīkojums vai uzlīmes uz virsbūves.
Savukārt vizītē Lietuvā pāvests Francisks, tiekoties ar tautu, izmantoja vēl arī uz RAM ("Dodge) pikapa bāzes veidotu "popmobili", kam aizmugurējā daļā ir speciāla platforma, uz kuras pāvestam stāvēt, turoties pie speciāla roktura, un māt skatītājiem. Šim "popmobilim" nav bruņotu stiklu visapkārt, bet gan tikai kupolveidīgs jumts. Visticamāk, "Dodge" markas pikaps šim nolūkam izvēlēts, jo šī marka, tāpat kā iepriekšminētais FIAT, ietilpst itāliešu koncerna "FIAT Chrysler Automobiles" sastāvā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!