Foto: LETA

Lai nodrošinātu transportlīdzekļu īpašniekus ar iespēju iegūt plašāku pieeju OCTA informācijas sistēmā esošajiem datiem, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) ir ieviesis jaunus datu apstrādes pakalpojumus, kuri ļaus auto īpašniekiem iegūt informāciju par sava esošā vai potenciālā spēkrata negadījuma vēsturi un noslēgtajiem apdrošināšanas līgumiem.

Lai palīdzētu autoīpašniekiem iegūt objektīvu informāciju par transportlīdzekļa zaudējumu vēsturi, LTAB ir izveidojis datu apstrādes pakalpojumu, ar kura starpniecību ikviens autovadītājs turpmāk varēs noskaidrot datus par ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) vēsturi laika posmā no 1997. gada.

Lai iegūtu informāciju, autovadītājam nepieciešams zināt tikai transportlīdzekļa reģistrācijas un reģistrācijas apliecības numurus. Informācijas iegūšanai būs jānosūta maksas īsziņa par 50 santīmiem.

Informācija par transportlīdzekļa zaudējumu vēsturi būs pieejama 24 stundas diennaktī, un tajā tiks apkopoti dati par CSNg gan Latvijas teritorijā, gan ārvalstīs.

Kā preses konferencē norādīja LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, problēmas saistībā ar ierobežotām iespējām gūt datus par CSNg vēsturi rodas ne tikai privātpersonām, bet arī uzņēmumiem, īpaši tas ir attiecināms uz kompānijām, kurām ir lieli autoparki.

”Uzņēmumam ir liels transportlīdzekļu skaits, kurus ekspluatācijā izmanto vairāki darbinieki. Tomēr ne vienmēr šie darbinieki atzīstas par notikušu CSNg. Gadās, ka darbinieks izraisa CSNg, bet uzņēmuma transportlīdzeklim, piemēram, kravas automašīnai, bojājumi nav redzami, savukārt citam vai citiem transportlīdzekļiem ir nodarīti zaudējumi, par ko vadība netiek informēta. Tāpat ir situācijas, kad darbinieki maina darba vietas, neinformējot uzņēmumu par notikušu CSNg. Tā rezultātā uzņēmumam tiek sabojāta apdrošināšanas vēsture un nodarīti finansiāli zaudējumi, par kuriem tas nav informēts. Savukārt pēc laika, kad no apdrošinātāja tiek saņemta informācija par CSNg un tā nodarīto zaudējumu apmēru, darbinieka, no kā piedzīt zaudējumus, vairs nav, jo viņš jau ir mainījis darba vietu. Lai novērstu tamlīdzīgas situācijas esam izveidojuši autoīpašnieka portālu, ar kuru starpniecību turpmāk autoīpašnieki varēs iegūt datus ne tikai par notikušiem CSNg, bet arī informāciju par tikko pieteiktajiem, bet vēl nenoregulētajiem apdrošināšanas gadījumiem,” skaidro Stengrevics.

Autoīpašnieka portālā, uzņēmumam būs pieejama arī detalizēta informācija par konkrētā īpašnieka visām OCTA polisēm un visiem apdrošināšanas gadījumiem, kas reģistrēti LTAB. Tāpat būs pieejami paziņojumi ar atgādinājumiem par polišu darbības termiņa izbeigšanos vai neapdrošinātiem transportlīdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!