Foto: Shutterstock

Minhenes vadība plāno pilsētā aizliegt iebraukt automobiļiem, kas aprīkoti ar dīzeļdzinēju, vēsta aģentūra "Bloomberg" ar atsauci uz Bavārijas galvaspilsētas mēru Dīteru Raiteru.

Šādu ieceri Minhene nolēmusi saistībā ar pārlieku augsto kaitīgo izmešu daudzumu pilsētas gaisā. Aizlieguma gadījumā izņēmums būšot vienīgi satiksmes autobusi, taksometri un tie vieglie pasažieru automobiļi, kuru dīzeļdzinējs atbilst šobrīd visstingrākajām ekoloģiskajām normām "Euro 6".

Kā intervijā "Bloomberg" norādījis autoražotāja BMW pārstāvis, tad vecu dīzeļdzinēja automobiļu aizliegums neatrisinās gaisa piesārņojuma problēmu ilgtermiņā.

Jau maijā BMW brīdināja varasiestādes, ka autoražotāji nespēs visā savā modeļu gammā līdz 2020. gadam nodrošināt CO2 izmešu daudzumu atbilstoši Eiropas Savienības prasībām bez dīzeļdzinēju palīdzības, jo tiem degvielas patēriņš ir par 20 procentiem mazāks nekā līdzīgas veiktspējas benzīna agregātiem.

Arī "Mercedes-Benz" pārstāvji paziņojuši, ka tamlīdzīgi aizliegumi nav godīgi pret patērētājiem, kuri joprojām brauc moderniem automobiļiem, piemēram, 2015. gada izlaiduma, jo tūlīt pēc tam ES stājās spēkā "Euro 6" ekoloģiskās normas.

Pašlaik Eiropas jauno automobiļu tirgū gandrīz puse realizēto spēkratu ir ar dīzeļdzinēju. Savukārt BMW, piemēram, šīgada pirmajos četros mēnešos 71 procents no visiem pārdotajiem automobiļiem bijuši ar dīzeļmotoru.

Atgādinām, ka šobrīd jau vairākās Eiropas pilsētās gaisa piesārņojuma dēļ tiek ierobežota ar dīzeļdzinēju aprīkoto automobiļu pielaide satiksmei pilsētas centrā. Šogad tamlīdzīgu aizliegumu ieviesa Oslo. Savukārt Parīzes centrā aizliegts iebraukt līdz 2000. gadam ražoto dīzeļauto. Vēl ierobežojumi ar dīzeļdzinēju aprīkotajiem auto ir Madridē un Atēnās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!