Foto: LETA
2014. gada 8. martā jau sesto gadu pēc kārtas norisināsies daudzu simtu Latvijas dāmu iecienītais pasākums "BTA Sieviešu dienas rallijs", mediju pārstāvjiem autosalonā "Inchcape Motors Latvija" paziņoja apdrošināšanas sabiedrība "BTA" un producentu grupa "Stipriem Events&Media".

"Iepriekšējo gadu pieredze ir pierādījusi, ka Latvijas dāmām šāds pasākums ir nepieciešams. Jau aptuveni puse no 800 sievietēm, kuras piedalījās "BTA Sieviešu dienas rallijā 2013" bija pamēģinājušas savus spēkus arī 2012. gada rallijā," atklāj Gatis Dzeguze, "BTA Sieviešu dienas rallija" direktors. "Dāmu interese ir ļoti liela. Šāgada pavasarī rallijā piedalījās 386 ekipāžas, taču "aiz strīpas palika" vēl vismaz 300 ekipāžas. Plānojot 2014. gada rallija norisi, esam paredzējuši, ka rallijā varēs piedalīties jau 550 ekipāžas," informē Dzeguze.

Ņemot vērā skaudro statistiku par ceļu satiksmes negadījumu skaitu uz Latvijas ceļiem, lai veicinātu ceļu satiksmes negadījumu skaita samazināšanu, "BTA Sieviešu dienas rallijs" būšot ne tikai dāmu izklaides pasākums, bet arī izglītojošs pasākums, pievēršot uzmanību autovadītāju drošas un atbildīgas braukšanas prasmēm.

Saskaņā ar CSDD datiem pērn Latvijā notika vairāk nekā 34 000 ceļu satiksmes negadījumu, tai skaitā vairāk nekā 3000 negadījumos cietuši autovadītāji, pasažieri vai gājēji. Avārijās uz Latvijas ceļiem vīrieši iesaistīti gandrīz 3,5 reizes biežāk nekā sievietes. Sievietes vidēji izraisa divas reizes mazāk arī tādu ceļu satiksmes negadījumu, kuros bijuši cietušie, proti, 2012. gadā sievietes vidēji uz 100 000 autovadītājām izraisījušas 256 šādus ceļu satiksmes negadījumus, savukārt vīrieši – vidēji 504 negadījumus uz 100 000 autovadītājiem.

"BTA" dati par pieteiktajiem apdrošināšanas gadījumiem transporta apdrošināšanas jomā, liecina, ka šogad 75% apdrošināšanas gadījumu pieteikuši vīrieši. Jāatzīmē, ka par apdrošināšanas gadījumiem, kurus pieteikušas sievietes, vidējā apdrošināšanas atlīdzības summa šogad ir bijusi par 77 latiem mazāka nekā vidējā apdrošināšanas atlīdzība par gadījumiem, kurus pieteikuši vīrieši.

Analizējot pieteiktos apdrošināšanas gadījumus, "BTA" secinājis, ka sieviešu izraisīto ceļu satiksmes negadījumu cēlonis bieži vien ir neuzmanīga rīcība, piemēram, sievietes mēdz nenovērtēt attālumus līdz šķērslim, jo īpaši, braucot atpakaļgaitā un novietojot automašīnu stāvvietās, mēdz aizskatīties pa logu u.tml. Savukārt vīriešu izraisīto ceļu satiksmes negadījumu cēlonis vairumā gadījumu ir pārgalvīga un agresīva braukšana, savu prasmju pārvērtēšana.

Arī "BTA" veiktās autovadītāju aptaujas par atļautā braukšanas ātruma ievērošanu rezultāti parāda līdzīgu tendenci – 54% aptaujāto vīriešu atļauto braukšanas ātrumu pārsniedz regulāri; savukārt sievietes ātrumu pārsniedz daudz retāk – to atzinušas 35 % aptaujāto sieviešu. Vēl arvien atļautā braukšanas ātruma pasniegšana daudziem autovadītājiem ir nevis izņēmums, bet norma. Tikai 6% aptaujāto autovadītāju atzinuši, ka nekad nav pārsnieguši atļauto braukšanas ātrumu.

2014. gada "BTA Sieviešu dienas rallija" pulcēšanās vietā, tirdzniecības un izklaides centrā "Riga Plaza", sadarbībā ar CSDD tiks izveidots speciāls poligons, kurā dāmas, izmantojot aprīkojumu – "dzērāju brilles", "trieciena estakādi" u.tml. – varēs pārbaudīt savas zināšanas neparedzētās un pat ekstremālās situācijās uz ceļa. Pilnveidojot pasākuma norises koncepciju, 2014. gadā trasē tiks izveidota arī "BTA Drošas braukšanas josla", kurā uzrādīties rezultāti tiks iekļauti arī rallija rezultātu kopvērtējumā.

Pieteikšanās dalībai "BTA Sieviešu dienas rallijā 2014" sāksies jau no 2013. gada 21. decembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!