ASV augstākā tiesa atstājusi spēkā lēmumu, kas aizliedz Virdžīnijas ceļu policistiem apturēt dzērājšoferus, kuri nepārkāpj ceļu satiksmes noteikumus (CSN). Kā ziņo "Los Angeles Times", šī prakse vismaz pagaidām neattieksies uz citiem ASV štatiem.

Policija drīkstēs sekot autovadītājam, ja ir aizdomas, ka tas lietojis kādus apreibinošus līdzekļus, tomēr apturēt drīkstēs tikai tad, kad vadītājs pārkāpj CSN vai nespēj ieturēt braukšanas kursu joslas ietvaros.

Šāds precedents radies pēc tam, kad Virdžīnijas policijai piezvanījis kāds anonīms informators, paziņojot automobiļa modeli un pieņēmumu, ka tā vadītājs ir alkohola reibumā. Policija aizturēja šo autovadītāju, tomēr tiesa viņu attaisnoja, norādot, ka policistu rīcība bijusi nepamatota – attiecīgajā situācijā viņiem nebija tiesību apturēt un veikt pārbaudi. Šis lēmums tika pārsūdzēts, tomēr ASV augstākā tiesa to atstāja spēkā.

Viens no tiesnešiem, kurš balsoja pret šādu lēmumu, presei skaidrojis, ka turpmāk policistiem būs grūti paskaidrot ģimenei, kuras loceklis gājis bojā avārijā dzērājšofera vainas dēļ, jo policijai nav bijušas pilnvaras apturēt spēkratu un novērst iespējamo negadījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!