Foto: F64
Latvijas reģionos KASKO īpašnieki norāda, ka būtiskākie riski, pret kuriem viņi vēlētos apdrošināt savus auto, ir nozagšana vai nolaupīšana, liecina "If Apdrošināšana" un "Snapshots" internetā veiktā aptauja. Tai pat laikā atlīdzību statistika liecina, ka gadījumi, kad auto klientiem patiešām tiek nozagts, pēdējos gados nav pārsnieguši pat 1% robežu.

Trīs būtiskākie iemesli, kāpēc autovadītāji vēlētos savam auto KASKO apdrošināšanu, visbiežāk saistīti ar bailēm par to, ka automašīna tiks nozagta vai nolaupīta (57% respondentu), tā tiks bojāta avārijas rezultātā (53%) vai arī to apzags vai sabojās vandāļi (52%), liecina iepriekšminētā aptauja, kurā piedalījās 631 autovadītājs. Tai pat laikā "If Apdrošināšana" atlīdzību statistika liecina, ka visbiežāk atlīdzības klientiem tiek izmaksātas saistībā ar notikušiem ceļu satiksmes negadījumiem (62%), vējstiklu bojājumiem (18%) un vandālisma gadījumiem (10%).

"Sabiedrībā nereti valda stereotipi, kuri dziļi iesakņojušies cilvēku apziņā, lai gan tiem ir maz sakara ar realitāti," norāda "If Apdrošināšana" transportlīdzekļu atlīdzības grupas vadītāja Līga Bērziņa. "Bailes par auto iespējamu nozagšanu ir viens no šādiem piemēriem, lai gan ne vienīgais. Piemēram, 19% aptaujāto KASKO īpašnieku norāda, ka būtisks faktors par labu polises iegādei viņiem ir "auto novietošanas nosacījumi", lai gan prasība apdrošinātam auto atrasties apsargājamā stāvvietā jau ilgus gadus nav aktuāla. Nereti klienti arī interesējas, vai atlīdzība tiks izmaksāta, ja negadījuma laikā pie stūres būs cits vadītājs – arī šis stereotips veidojies laikos, kad atsevišķas apdrošināšanas sabiedrības KASKO klientiem, iegādājoties polisi, lūdza norādīt personas, kas izmantos auto. Taču pašlaik šāda prasība nav aktuāla. Dažkārt klienti ir pārliecināti, ka pārdodot savu auto, viņi nākamajam īpašniekam pārdod arī OCTA un KASKO polises, lai gan, mainoties auto īpašniekam, ir jāiegādājas jaunas apdrošināšanas polises, kas ir reģistrētas uz jaunā īpašnieka vārda," precizē Bērziņa.

Aptaujas dati arī liecina, ka gados jaunākajiem autovadītājiem (25–35 gadi), kas dzīvo reģionos, svarīgi nodrošināties pret tādiem riskiem kā sadursme ar dzīvnieku un nobraukšana no ceļa. Tai pat laikā atlīdzību datu analīze liecina, ka sadursmes ar dzīvniekiem ir viens no tiem atlīdzību veidiem, kas arī nepārsniedz 3–4% robežu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!