Foto: Publicitātes foto

Visbiežāk ceļu satiksmes negadījumi, kuros notikusi sadursme ar dzīvnieku, notiek Kurzemes pusē, liecina apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" dati. Bieži šādi negadījumi apdrošinātājam tiek pieteikti arī Madonas un Jelgavas rajonā. Viena no lielākajām pēdējā laikā izmaksātajām atlīdzībām par auto nodarītiem bojājumiem pēc sadursmes ar dzīvnieku ir 40 000 eiro.

Valsts policijas statistika rāda, ka 2016. gadā līdz šim reģistrēti 255 ceļu satiksmes negadījumi, kuros notikusi sadursme ar dzīvnieku. To rezultātā 83 cilvēki ir cietuši, 118 ievainoti, bet 11 cilvēki gājuši bojā.

"Visbīstamākās sadursmes var radīt pārnadži – aļņi un staltbrieži – gan šo dzīvnieku lielā svara dēļ, gan tāpēc, ka to apjomīgā galvas rota, ragi, sadursmes rezultātā caur vējstiklu var ietriekties automašīnas salonā. Šādi gadījumi var būt īpaši bīstami, jo dzīvnieks pēc sadursmes var sākt purināt galvu un censties izķepuroties no automašīnas salona, tādējādi ar saviem ragiem un priekškājām apdraudot priekšā sēdošos pasažierus," stāsta "Ergo" atlīdzību regulēšanas departamenta direktors Ivars Vismanis.

Viens no ERGO pieredzē nopietnākajiem negadījumiem notika Baltkrievijā, kad sadursmē ar alni transportlīdzeklim tika nodarīti bojājumi 40 000 eiro apmērā. Par laimi, šajā gadījumā (bojātais auto attēlā ievadā) pasažieri bija guvuši vien vieglus nobrāzumus.

Ziemā, braucot pa šosejām un lauku ceļiem, turklāt meža ielokos, īpaši diennakts tumšajā laikā speciālisti autovadītājiem iesaka būt ļoti uzmanīgiem. Līdz ar krēslas iestāšanos dzīvnieki dodas barības meklējumos. Būtiski ņemt vērā, ka, piemēram, stirnas mēdz skriet baros, līdz ar to autovadītājam, redzot ceļam pārskrienam vienu stirnu, jārēķinās, ka aiz tās var sekot arī citas.

Jāatgādina, ka pēc dzīvnieka notriekšanas autovadītājs nedrīkst atstāt notikuma vietu, jo šāda situācija uzskatāma par ceļu satiksmes negadījumu. Ja notikusi sadursme ar savvaļas dzīvnieku, par to nekavējoties jāinformē ceļu policija, kas norādīs, kā rīkoties tālāk, un informēs Valsts meža dienestu.

Par notikuma vietas atstāšanu un neziņošanu atbildīgajām institūcijām auto vadītājam var piemērot naudas sodu no 70 līdz pat 700 eiro, kā arī atņemt autovadītāja apliecību uz laiku no trim mēnešiem līdz diviem gadiem. Tāpat nav atļauta arī traumētā vai mirušā dzīvnieka piesavināšanās – tas ir Medību likuma pārkāpums, par ko var tikt piemērots naudas sods līdz pat 350 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!